Kostuums van de koning, koningin en hun maîtresses

Albert Kool spreekt het publiek toe bij de heropening van de Kostuumcentrale in Assen. FOTO JASPAR MOULIJN

De kostuumcentrale van Stichting Theater Amateur Producties Drenthe (STAP) opent haar deuren weer voor publiek. Ook Stichting Oud-Oranje heeft een plekje in het pand aan de Collardslaan in Assen.

13.000 parels

Oud-Oranje organiseert historische kostuumshows. Op de kledingrekken hangen daarom niet alleen de flower power-outfits, dikmaakpakken en prinsessenjurken van de STAP-kostuumcentrale. In een afgesloten ruimte zijn ook de statige kostuums van koningen als Willem I en de weelderige jurken van ‘de vrouwen van Oranje’ als Juliana van Stolberg te vinden. Elk met de hand en tot in het kleinste detail nagemaakt door Louis Scheffer. ,,Soms is hij weken met een jurk bezig”, vertelt zijn partner Albert Kool. ,,Eén jurk heeft 13.000 parels, elk met de hand erop gezet.”

De rolverdeling tussen de twee is duidelijk: Scheffer is de creatieveling die de kostuums van originele schilderijen nabootst, Kool is de verhalenverteller. Wanneer hij over de kostuums praat, twinkelen zijn ogen „Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis, het is een ware luxe om zo’n uitgebreide kostuumcollectie te hebben. Er zijn honderden verhalen die je bij de kledingstukken kunt vertellen, als je me laat ratelen ben je zo een uur verder”, zegt hij lachend. Oud-Oranje beschikt over meer dan 150 kostuums van koningen, koninginnen en hun complete entourage uit bijna duizend jaar koningshuis ,,en de maîtresses, niet te vergeten!”, vult Kool aan.

Bij een show van koninklijke kostuums geeft iedereen in vol ornaat acte de présence, zelfs de mensen die achter de schermen werken. ,,Als de koningin een kledingprobleem heeft dan mag het niet zo zijn dat iemand in een bodywarmer haar komt helpen”, legt Kool uit.

Waarheidsgetrouw

Oud-Oranje werkt met vaste modellen. „Dat is een heel diverse club, van doktoren tot vuilnismannen.” Eén ding hebben die modellen gemeen: ze kennen de Wikipedia-pagina van het karakter dat ze spelen van voor naar achter want de geprinte versie daarvan wordt voorafgaand aan een show door de heren verstrekt. „Het zijn geen karikaturen of typetjes, alles wat we spelen is waarheidsgetrouw.”

De details moeten tijdens de show precies kloppen. Op een detail na: ,,In elk ordeteken op de kostuums zorgen we bewust voor een klein foutje om respect te tonen aan de mensen die de onderscheiding echt verdiend hebben.”

Een vette roddel

Kool is de vaste verteller bij de shows waarin de verhalen van het koningshuis worden verteld, aangevuld met ‘een vette roddel, want die zijn er genoeg te vertellen’. Vaak worden shows gemaakt naar aanleiding van tentoonstellingen in het Drents Museum, zo staat op tweede kerstdag een kostuumshow in het teken van Schotland in het museum gepland. In de voormalige brandweerkazerne is voor shows ook een klein vestzaktheater met vijftig zitplaatsen gerealiseerd.

Voor het grote publiek wordt de kostuumcentrale weer een ouderwets verhuurbedrijf, maar door de samenwerking met Oud-Oranje en het Op Stap theater hoopt het ondernemerskoppel een bijdrage leveren aan het versterken van het culturele leven van Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu