Krantenbezorgster (76) trotseert gladheid: 'Misschien is het wel een verslaving'

Krantenbezorgster Wilma Wijkmans (76). Foto Jaspar Moulijn

Al twintig jaar bezorgt de 76-jarige Wilma Wijkmans uit Assen kranten, maar nog nooit onder de barre omstandigheden zoals in de afgelopen dagen.

Een verklaring voor haar fitheid heeft Wilma Wijkmans niet. ,,Ik voel me gewoon goed.” Ze geeft aan veel baat te hebben bij bewegen en die krijgt ze wel met het bezorgen van al die kranten. ,,Ik heb zo echt een stok achter de deur en je bent er even uit. Heerlijk. Misschien is het wel een verslaving”, grapt ze.

Wijkmans heeft een vaste bezorgroute in de buurt van Het Kanaal in Assen, maar had er tijdens deze week vol ijzel een extra route, in het centrum, bij. ,,De vaste bezorger was vrij. Maar dat was al gepland hoor.”

Honderd kranten
Tijdens het bezorgen van de ongeveer honderd kranten doet ze extra voorzichtig. ,,Ik schuifel en doe er wel anderhalf uur langer over dan normaal. Ik doe het lekker rustig aan.” Maar tegelijk zegt ze dat niet iedere bezorger die luxe heeft. ,,Ik kan de tijd nemen, maar bezorgers die na hun ronde gewoon moeten werken hebben die tijd niet.”

Positieve reacties
Op dinsdag en woensdag kon ze de kranten pas in de middag bij de mensen thuis afleveren, maar ze kreeg louter positieve reacties. ,,Ze waardeerden het enorm en zeiden dat ze het fantastisch vinden dat ik doorga en de krant toch breng.” Donderdagochtend ging ze er eerder uit om zo de kranten op tijd in de bus te krijgen. ,,Om drie uur ging de wekker. Ik deed 2.5 uur over mijn ronde, maar de extra tijd die je aan het bezorgen kwijt bent moet je loslaten. Alle waardering maakt het helemaal goed.”

Zaklamp mee
Ze heeft ook nog enkele tips voor de andere bezorgers die door wind en weer moeten. ,,Neem altijd een goede zaklamp mee. Als het donker is kun je dan op straat schijnen om te kijken waar het glad is.” Ook spikes onder de schoenen zijn belangrijk, zo zegt Wijkmans. Net als voldoende eten meebrengen. ,,Een lege maag maakt je koud. En dan kun je niet meer goed denken en neemt je concentratie af.”

Nieuws

Meest gelezen

menu