Wethouder René van der Weide (WakkerEmmen) krijgt wind van voren over deal gemeente Emmen met Energiepark Pottendijk

Raadsleden zijn niet te spreken over de uitvoering van een deal tussen de gemeente Emmen en Energiepark Pottendijk. Ze stellen dat ze hun werk onvoldoende hebben kunnen doen.

De 14 windmolens en een groot zonnepark Pottendijk komen er niet zonder slag of stoot

De 14 windmolens en een groot zonnepark Pottendijk komen er niet zonder slag of stoot Foto: Foto Boudewijn Benting

Het Energiepark dat onder de rook van Nieuw-Weerdinge moet verrijzen, bestaat uit veertien windmolens en 35 hectare zonnepanelen. De aanloop naar de bouw verloopt verre van soepel. Van fiks verzet van de omgeving tot het ontbreken van capaciteit op het net. Van geschrapte participatie tot wisselende eigenaren.

De gemeenteraad stond erbij en keek ernaar, stelt een deel van de volksvertegenwoordiging nu zelf. En dat vinden politici niet alleen hun eigen schuld.

Afspraak afgekocht

,,We zijn door de wethouder op het verkeerde been gezet. Daardoor hebben we onze controlerende taak niet goed kunnen uitvoeren’’, stelt VVD’er Johan Scheltens. Volgens het raadslid is wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) mogelijk zijn boekje te buiten gegaan bij het accepteren van een deal bij de overname van het wind- en zonnepark door Shell. Die multinational nam eind vorig jaar het eigenaarschap over van landbouwer Jeroen Deddens uit Nieuw-Weerdinge.

Volgens het beleid van de gemeente Emmen moeten eigenaren van dit soort parken de omgeving mee laten profiteren en participeren. In dit geval door 20 procent van het zonnepark te reserveren voor omwonenden. Die afspraak is door voormalig eigenaar Deddens afgekocht voor een bedrag van 950.000 euro. De gemeente accepteerde dat omdat ze teveel risico’s en complicaties zag in participatie bij de Pottendijk.

Laten ringeloren

Dat bleek tegen het zere been van een aantal fracties. Zij hebben zich naar eigen zeggen laten ringeloren op basis van gebrekkige informatie. ,,Hoe dieper ik me erin verdiep, des te verbaasder ik raak. Onze eigen eis van participatie had nooit zomaar van tafel geveegd mogen worden’’, zegt raadslid Scheltens.

Verantwoordelijk Wethouder Van der Weide bleek niet onder indruk van de aantijgingen van de VVD. Wat hem betreft is er niets onoorbaars gebeurd. Hij stelt dat de situatie van Energiepark Pottendijk een hele andere is dan andere wind- en zonneparken in de gemeente. ,,Onze afspraken over participatie gelden vooral voor locaties op bedrijventerreinen en parken nabij dorpen en wijk. Het buitengebied van Pottendijk vergde een andere aanpak.’’

Van de Weide stelt dat hij met de deal binnen zijn bevoegdheid is gebleven. ,,Dit is een boek met 28 hoofdstukken. We hebben vaak gedacht: komt het ooit nog goed? Maar dat komt het.’’ Die uitleg kreeg steun van coalitiepartijen Wakker Emmen, PvdA en CDA.

Waarschuwing helikopterbedrijf

Als de deal stand houdt, blijft de vraag wie profiteert van de tonnen. Zes dorpen in de omgeving willen het geld in het eigen Mondengbied zien terugvloeien. De meeste politieke partijen zijn dat met hen eens. Over de invulling spreekt de politiek later.

De bouw van het zonne- en windpark moet de komende maanden beginnen. Vooral boven de windmolens zweven nog wat vraagtekens. Zo liet helikopterbedrijf Heli Holland uit Emmer-Compascuum maandag weten dat volgens hen twee van de veertien 150 meter hoge molens niet op de gewenste plek kunnen komen vanwege gevaar voor het vliegverkeer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu