Kritiek op huurverhoging: gemeente Tynaarlo geeft het verkeerde voorbeeld

De huurverhoging van 5,1 procent kost de huurders ongeveer 25 euro per maand. Foto DvhN

De gemeente Tynaarlo loopt te hard van stapel met de huurverhoging van de vijf gemeentelijke woningen. Leefbaar Tynaarlo vraagt of de verhoging van 5,1 procent terug kan naar 1,2 procent.

Raadslid John Franke stelt hierover schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. Franke wijst op de oproep aan verhuurders om de huurverhogingen te matigen nu veel mensen de gevolgen van de coronacrisis merken in hun portemonnee. De gemiddelde huur van de vijf huizen in Zeijen en Eelde bedraagt 543 euro, de verhoging dus ongeveer 25 euro.

Huizen verkopen niet wenselijk

Franke heeft ook kritiek op het plan van de gemeente om de huurwoningen te verkopen wanneer de huidige huurders vertrekken. Dat bevreemdt hem, want onder andere de gemeente heeft juist vaak kritiek op de woningcorporaties als zij hun bezit verkopen. Dat doet het aanbod aan sociale huurwoningen verminderen. Franke vindt dat de gemeente de eigen huurwoningen eerst aan de corporaties moet aanbieden alvorens er een bordje ‘te koop’ in de voortuin komt.

Wethouder Pepijn Vemer (D66) stelt dat de gemeente al sinds 1998 probeert huurwoningen aan corporaties te verkopen. „Maar zij vinden dat die niet in hun portefeuille passen.” Het past echter ook niet bij de gemeentelijke taken om voor huisbaas te spelen, stelt hij. Daarom biedt de gemeente toch de huizen te koop aan zodra ze vrij komen.

Voor hij de overige vragen van Leefbaar Tynaarlo beantwoordt, wil hij hierover met zijn collega’s afstemmen, zegt Vemer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu