Kritiek slaat Drenthe en Groningen niet uit het veld: 'Vol gas door met waterstof'

Wetenschappers hebben veel kritiek op de waterstofplannen van Drenthe en Groningen. De provincies gaan echter volop verder met het ontwikkelen daarvan. „We kunnen niet blazen en het meel in de mond houden.”

In het Noorden zijn al diverse plekken waar je waterstof kunt tanken.

In het Noorden zijn al diverse plekken waar je waterstof kunt tanken. Foto DvhN

De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) profileert zich graag als voorvechter van het gebruik van waterstof, net als zijn Groningse evenknie Nienke Homan (GroenLinks). Waterstof zou in beide provincies snel de rol van aardgas moeten overnemen.

Heel veel stroom nodig

In NRC Handelsblad kwamen wetenschappers afgelopen week met kritiek. Om waterstof te produceren heb je elektriciteit nodig en het is dus alleen een groene brandstof als je die opwekt met stroom uit zon en wind. Als alle Drents-Groningse plannen worden uitgevoerd, is er volgens NRC Handelsblad 39 terrawattuur aan stroom nodig, dat is meer dan een derde van het Nederlandse stroomverbruik. Daarvoor zijn dus heel wat windmolenparken en zonnepanelen voor nodig en als de ontwikkeling daarvan achterblijft, moet de stroom worden opgewekt met fossiele brandstoffen en dan is die dus niet groen meer.

„Het klopt dat er veel stroom nodig is, maar dat is de consequentie van dat we van olie en gas af willen”, reageert Stelpstra. „We hebben veel energie nodig. Als we met minder energie toe willen, zullen we een kwart van onze welvaart moeten inleveren.”

Zonder subsidie gaat het niet

Waterstof is duur en de ontwikkeling daarvan gaat voorlopig niet zonder subsidie. Zo worstelen Provinciale Staten nog met het voorstel om Shell 1,6 miljoen euro subsidie te geven voor een waterstoffabriek in Emmen. Ook dat klopt, zegt Stelpstra, maar voor het eveneens omstreden biomassa geldt ook dat er belastinggeld bij moet, stelt hij. „Dit geeft ook aan waarom je ambitieus moet zijn. Er is massa nodig om de prijs te laten dalen.”

Ook de Groningse gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) laat zich niet uit het veld slaan. Waterstof heeft een belangrijke rol bij het onafhankelijk worden van olie en gas, zegt ze. „Dat is ook vastgesteld in het Klimaatakkoord. We gebruiken waterstof om stroom uit zon en wind op te slaan. Dat is nodig omdat het netwerk in het Noorden vol zit en omdat het niet het hele jaar waait en de zon niet altijd schijnt.” Waterstof kun je weer opslaan in bijvoorbeeld lege zoutkoepels, zegt ze.

Ook Homan beaamt dat er veel stroom nodig is. „Het feitelijke probleem is dus dat we te weinig stroom uit duurzame bronnen hebben”, stelt ze. „Het zegt me niet zo veel dat geleerden kritiek hebben op onze aanpak. Wij zijn hier al vijf jaar mee bezig omdat Groningen van het gas af wil. We zijn verder met duurzame energie dan de rest van Nederland. Dus ik snap wel dat ze hier raar van opkijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Energietransitie
menu