Horeca in coronatijd | Kroegbaas Meppel: 'Liefst pas open als alles weer normaal is'

Cafés, restaurants en hotels brengen leven in de brouwerij. Maar het is doods in de horeca. In een korte serie belichten wij de situatie. Vandaag: Cantina El Barco in Wanneperveen en Café Clouso in Meppel.

Jolanda Hogenkamp, Natasja Nahar, chefkok Joyce Roos en kroegbaas Marcel Haveman.

Jolanda Hogenkamp, Natasja Nahar, chefkok Joyce Roos en kroegbaas Marcel Haveman.

Kroegbaas Marcel Haveman van Café Clouso in Meppel wil het liefst pas open als alles weer normaal kan. ,,Ik als kroegeigenaar zijnde heb deze zomer met alle regels niet als heel leuk ervaren. De hele tijd politieagent spelen, is niets voor mij. In een café blijven zitten en 1,5 meter afstand houden, is onmogelijk. Eerlijk gezegd hoop ik dat ze ons dicht houden tot het weer zonder al die regels kan. Zo sta ik erin. Ik heb ook begrip voor collega’s die er anders over denken.”

Haveman is sinds zes jaar eigenaar van Café Clouso aan het Zuideinde in Meppel, net buiten het stadscentrum. ,,Ik heb een echt Meppels publiek, allemaal stamgasten. ,,Ik doe het allemaal in mijn eentje. Ik heb geen personeel.” Er zijn ook regelmatig live-optredens. Die optredens in mijn kroeg mis ik wel echt nu. En de gasten natuurlijk. Voor hen vind ik het erg dat ze hun uitstapje niet hebben. Het zijn toch mensen die ik dagelijks zie.”

Leuke dingen voor gasten

De kroegeigenaar probeert geregeld leuke dingen te bedenken voor zijn gasten. Zo is hij zaterdag met Sinterklaas langs gasten met kinderen gegaan om een kleinigheid te brengen.

De overheidssteun is bij Haveman meer dan welkom. Maar hij steekt zelf ook de handen uit de mouwen. ,,Een vriend van mij heeft een stratenmakersbedrijf. Daar ben ik direct na de eerste lockdown gaan werken. Dat heb ik 2,5 maand gedaan.”

Haveman is nu een vriend aan het helpen. ,,Hij is normaal dj en heeft net een winkel geopend in Meppel. Ik vind het leuk om hem te helpen. Ik ben gewoon lekker bezig de hele dag.” Nastasja Nahar van Cantina El Barco in Wanneperveen is iets minder optimistisch dan Haveman. Zij is in juli met haar oom en tante, Jolanda en Werner Hogenkamp uit Meppel, een restaurant begonnen. Het zijn de buren van Café Clouso. ,,Zo ontstond het idee om onze afhaalmaaltijden ook vanuit het café aan te bieden. Dat hebben we een paar keer gedaan.”

Mooie kans, op een mooie plek

Nahar is midden in de coronatijd een Zuid-Amerikaans eetcafé begonnen. ,,Het kwam begin juni op ons pad. Het was een mooie kans op een mooie plek. We zijn er vol gas voor gegaan. Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat de horeca weer dicht zou moeten. In de zomer ging het heel erg goed, maar daarna moesten we sluiten. Het restaurant biedt de afhaalmaaltijden aan, zoals taco’s, Surinaamse gerechten en een tapasplank. ,,We bezorgen ook maaltijden in de omgeving van ons restaurant.”

De inkomsten zijn nauwelijks genoeg om uit de kosten te komen. ,,Als je een restaurant hebt dat al 20 jaar open is, heb je al een vaste klantenkring. Dat hebben wij niet. We moeten echt proberen te overleven, zo min mogelijk kosten te maken en dan kijken of we het kunnen volhouden tot het voorjaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu