Kruisboogvereniging Zweeloo wil clubhuis open gooien en claimt ontheffing bij Veiligheidsregio Drenthe. 'Je kan niet de hele sporthoreca over één kam scheren'

'De meeste schutters blijven simpelweg thuis', aldus penningmeester Ronald Schuurman (midden op de foto). Foto: Monique Jonkman-Koolen

Kruisboogvereniging Willem Tell uit Zweeloo zegt niet uit de voeten te kunnen met de nieuwe richtlijnen rondom het coronavirus. ,,De schietbaan is open en het clubhuis, onder hetzelfde dak, blijft dicht. Dat is niet uit te leggen.”

Penningmeester Ronald Schuurman heeft per brief zijn grieven aan voorzitter Marco Out van Veiligheidsregio Drenthe kenbaar gemaakt. ,,Je kunt de hele sporthoreca niet over één kam scheren. Het is al te gemakkelijk om te zeggen: alle kantines dicht. We zijn een besloten kruisboogvereniging met amper dertig leden.”

Uitzonderingspositie

Als het om het clubgebouw van Willem Tell - overigens volledig coronaproof - aan de Aelder Hooghe in Aalden gaat, claimt Schuurman een uitzonderingspositie. “Bij ons zijn geen hordes schreeuwende of lallende toeschouwers die de sportkantine in de pauze en na afloop van de wedstrijd bestormen. We kunnen nog geen kopje koffie voor de leden serveren. Ze moeten zelf een flesje drinken meenemen, maar de meesten blijven simpelweg thuis. Helaas hebben we ook al de eerste opzegging binnen. Ik sluit niet uit dat er door de strenge regels meerdere opzeggingen volgen.”

‘Ontheffing? Geen sprake van’

Woordvoerder Bart Raaijmakers van Veiligheidsregio Drenthe zegt dat een ontheffing niet aan de orde is. ,,Die is alleen aan zes theaters in Drenthe verleend. Daar blijft het bij. Ook als je onder één dak de sportruimte en de kantine hebt, zoals bij een sporthal. We maken geen onderscheid tussen kleine en grote verenigingen. Overal geldt dezelfde noodverordening.”

‘Verhoudingen zijn zoek’

Ronald Schuurman vindt dat er meer maatwerk nodig is. “De verhoudingen zijn zoek. Op een gemiddelde clubavond komen ongeveer vijftien leden naar het clubhuis. Alles bij elkaar amper de helft van de toegestane aantallen van dertig personen, die dan wel weer welkom en toegestaan zijn in de reguliere horecabedrijven.”

Nieuws

menu