Kunstenaar Arie Goedhart (76) overleden: de Hoogevener die alle 54 Drentse hunebedden tekende

Arie Goedhart bezig met zijn monnikenwerk: hunebedden tekenen.

In zijn woonplaats Hoogeveen is zondag kunstenaar Arie Goedhart overleden.

Goedhart, geboren in Alphen aan den Rijn, maar al tientallen jaren woonachtig in Drenthe, was jarenlang lid van de Sociëteit Drentse Kunstenaars.

Vermaard was hij om het tekenen van alle 54 Drentse hunebedden binnen 2,5 jaar. Vorig jaar was in kunsthuis Venendal in Hoogeveen en het Hunebedcentrum in Borger daarvan een overzicht te zien.

Goedhart groeide op in een gezin met zes kinderen in Alphen aan de Rijn en was 14 jaar toen hij bij een banketbakker aan de slag ging. Later zette hij zijn eerste schreden in de schoenenbranche. Hij werkte zich op tot chef van een schoenenwinkel in Delft. In 1974 switchte hij van baan. Als vertegenwoordiger van een schoenhandel in Bleiswijk bestreek hij de drie noordelijke provincies en Overijssel. Omdat Hoogeveen zo mooi centraal ligt, vestigt Arie zich daar met zijn vrouw Goke.

Hij werd snel gegrepen door de schoonheid van het Drentse landschap en vindt er een onuitputtelijke inspiratiebron in voor het maken van pentekeningen.

Als hij in 2002 met vervroegd pensioen gaat, stort hij zich met ziel en zaligheid op zijn grote passie: tekenen. Drentse landschappen met bij voorkeur chaotisch gevormde bomen tekenen zijn oeuvre. ,,Tekenen van de natuur is mijn favoriete bezigheid. Het mooie is dat je plekjes ontdekt waar je anders nooit zou komen.”

Arie Goedhart is 76 jaar geworden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu