Kunstschilder Johann Krol (oud-barman van Tin Pan Alley) uit Emmen geportretteerd door vakbroeder: 'Hoog tijd om hem in het zonnetje te zetten'

Emmenaar Johann Krol poseert voor eigen schilderij. Eigen foto

‘Hij staat nooit in de krant en hij zoekt nimmer de publiciteit’. Woorden van kunstenaar Paul Meijering over zijn vakcollega Johann Krol. Hij heeft de in Farmsum geboren en in Emmen en omgeving bekende kunstenaar vereeuwigd op het witte doek.

Dat deed Meijering terwijl Krol poseerde voor diens recente schilderij Het Paardenmeisje .

‘En toch is Johann Krol is wereldberoemd in Emmen”, meent Meijering. ,,Hij woonde vanaf zijn elfde in Emmen, toen de eerste huizen in de wijk Angelslo gebouwd werden. Van jongs af aan was Johann altijd aan het tekenen en hij ontwikkelde zich uiteindelijk tot grafisch ontwerper. Zijn talent was al gedurende de jeugdjaren niet onopgemerkt gebleven en hij werd door lokale verenigingen en middenstanders gevraagd voor een ontwerp of logo. Daarbij stond hij in de beginjaren zeventig ook nog eens aan de wieg van de roemruchte uitgaansplek Tin Pan Alley waar de hippie-barman zijn creativiteit helemaal kwijt kon in het maken van posters en andere aanverwante zaken.”

The Elephant Parade

Krol (1951) ging zich vervolgens serieus toeleggen op het etsen en schilderen. ,,Zo werd hij de ambachtelijke kunstenaar die zo’n beetje alle kneepjes van het vak kent. Dat werd nog eens duidelijk toen tien jaar geleden The Elephant Parade Emmen aandeed. De plaatselijke kunstenaars, onder wie Krol, mochten ieder - samen met enkele BN’ers - een grote kunststoffen olifant beschilderen.”

Dat project kende overigens een triest staartje. ,,Er werden vele kunstolifanten in de binnenstad vernield tijdens de uitgaansnachten. De organisatie van de Parade zat met de handen in het haar, maar kwam al vrij snel terecht bij Krol. De man die geen ‘nee’ kon zeggen. Hij heeft maar liefst 22 olifanten gerestaureerd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu