Kunststukken zonder nut rond Norg

Ina en Rob Reynders inspecteren het werk van Edo Pronk. Foto: JASPAR MOULIJN

Bouwwerken die met opzet nutteloos zijn, maar vaak wel wat te vertellen hebben: folly’s. In en rond Norg staan er de komende maanden dertien.

De eerste Folly Art is eigenlijk een wedstrijd, zo laten initiatiefnemers Rob en Ina Reynders weten. Op 2 september krijgt de maker van de mooiste folly een prijs van 5000 euro. Wordt dat het bouwwerk geïnspireerd op de oude kerk van Norg? Of de ver-kijker? Komt Het Nest in aanmerking of misschien die vreemde bijenkorfachtige bouwsels in de bomen? Prijzenswaardig is in ieder geval het noeste werk in de hitte aan de bouw van het scheve stormhuis.

Fiets- en wandelroute van zestien kilometer

Bezoekers van Folly Art hoeven niet te wachten voordat ze zelf een oordeel kunnen vormen. Deze week krijgen alle dertien een plek in Norg en omgeving en zondag 5 augustus (11 uur) opent de manifestatie echt. Ze worden verbonden door een fiets- en wandelroute van zestien kilometer, waarvan de beschrijving bij Kunst in Norg aan de Brinkstraat 1 te koop is. Daar zijn ook maquettes al te zien van de inzendingen. Ze verklappen wel wat maar maken vooral nieuwsgierig. Want wat doen die kunstige poorten met je als je er voor staat?

Broedplek voor aan beginnende kunstenaars

Rob en Ina Reynders zijn al jaren de organisatoren van de zogenoemde Worteldagen in Norg, waar studenten van kunstacademies in en rond Norg laten zien wat ze in hun mars hebben. Met een bezoek aan een folly-manifestatie in Rotterdam kwam het idee om alle voorzieningen en connecties die het paar nu heeft in Norg ook in te zetten voor iets soortgelijks. „Maar dan beter”, voegt Ina daar graag aan toe. Folly’s zijn bouwwerken van creatievelingen en juist omdat ze geen direct nut hebben hoeven de makers ook geen rekening te houden met een doel. Dat werkt bevrijdend, zo legt ze uit. „We willen een broedplek zijn voor beginnende kunstenaars en Folly Art past naadloos in die opzet.”

Een oproep om mee te doen heeft direct zo’n twintig reacties opgeleverd uit het hele land. Daaronder opmerkelijk veel wat oudere creatievelingen. „Een paar mensen van in de vijftig, een architect, een mondhygiëniste, veel Groningers, maar ook uit Utrecht, Leeuwarden, Assen en een Mexicaan.”

Tubehenge

Rob vertelt dat er dertien zijn uitgezocht om echt uit te voeren. Zo komt het dat Edo Pronk op een weilandje in Norg zijn eigen versie van Stonehenge bouwt, alleen deze is van PVC-buizen met tegellijm: Tubehenge. Edo: „Die moeten de grond in en dat is wel een klusje in de warmte. Misschien is de energie van Stonehenge hier ook te creëren. Ik ben wel van het sprituele. Ik doe mee omdat een folly niet direct dat suffe nut heeft.”

Stormhuis

Richting Een zwoegt Margreet Klaverdijk met wat ze noemt ‘het eerste huis dat scheef bedacht is’. Inspiratie voor het net geen vier meter hoge huis van golfplaten komt uit de Schotse hooglanden waar de mondhygiëniste de ruigte van het landschap en de stoere huizen die het weer trotseren is gaan waarderen. Haar creatie heeft van alle objecten misschien wel het meeste weg van de traditionele aard van een folly: een nepruïne om een tuin of park wat spannender te maken. „Het is fijn om dingen te maken zonder nut. Geen raam, geen deur, maar een ruimtelijk kunstwerk. Ideaal”.

Follydorp

Rob hoopt dat Folly Art mensen trekt die Norg en omgeving beter leren kennen en waarderen. Opzet is dat het object van de winnaar ergens een permanente plek krijgt. Folly Art moet een jaarlijks fenomeen worden en als het allemaal lukt wordt Norg dan over een aantal jaren het Folly-dorp van het Noorden.

Nieuws

Meest gelezen

menu