Kwartels uit de supermarkt

Fionna Bottema en haar kwartelkuikens. FOTO JASPAR MOULIJN

Fionna Bottema uit Yde is sinds dinsdag moeder van zes kwartelkuikens. Die komen niet van een boerderij of een vogelbeurs, maar uit de supermarkt.

Fionna Bottema uit Yde is sinds dinsdag moeder van zes kwartelkuikens. Die komen niet van een boerderij of een vogelbeurs, maar uit de supermarkt.

Eieren uit de supermarkt zouden altijd onbevrucht zijn. Nou, dat zullen we wel eens zien, dacht Bottema. Ze kocht een paar doosjes met kwarteleieren bij Albert Heijn in Paterswolde en deed die in haar pas aangeschafte broedmachine. Sinds afgelopen week heeft ze gezelschap van een viertal kwartels.

Bottema woont prachtig nabij de Brink in Yde. Op het erf bij haar huis scharrelen kippen en een haan. Ook heeft ze eenden, duiven en uilen. ,,Ik had eens geprobeerd een nestje uilen te krijgen, maar de uilen maakten de eieren stuk. Dus besloot ik een broedmachine in huis te halen en daar eens mee te experimenteren.''

Broedmachine
Ze haalde 24 eieren bij de supermarkt en besloot daarmee te experimenteren. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ze. ,,Ik had nog nooit eerder met een broedmachine gewerkt.'' Ze koos voor kwarteleieren, want die komen doorgaans binnen twintig dagen uit. ,,Dan weet je snel of je het goed doet met zo'n broedmachine'', vertelt Bottema.

Dat wordt niks, dacht ze aanvankelijk. Maar op dag 18 kwamen er toch een paar eieren uit en twee dagen later, dinsdag, nog twee. Via Facebook waren alle ontwikkelingen in het kunstmatige kwartelnest te volgen. Bij de reacties regende het oh's en ah's van vrienden die de ontwikkelingen volgden.

 

Bottema liet Albert Heijn, waar ze de eieren had gekocht, weten dat de eieren waren uitgekomen. En dat de eieren dus bevrucht zijn. ,,Ik kreeg geen antwoord van de supermarkt.''

Supermarkteieren
Vervolgens kwam de zaak in de publiciteit. Daarbij ontstond wat opschudding over het gegeven dat deze eieren uit de supermarkt dus bevrucht bleken te zijn. Niet iedereen vindt dat een prettig idee.

Bottema: ,,Dat snap ik eigenlijk niet, want iedereen die kippen heeft met een haan erbij, eet bevruchte eieren.'' Albert Heijn liet vervolgens weten dat er kennelijk een haantje is ontsnapt, want op de boerderij waar de eieren vandaan komen, zouden de hennetjes altijd van de haantjes gescheiden worden, opdat de eieren altijd onbevrucht zijn.

 

Bottema denkt het hare van deze reactie. ,,Op de doos van de kwarteleieren stond dat die van een boerderij in Zwitserland kwamen. Op internet las ik dat de hanen daar gewoon tussen de dames door lopen.''

En daar is niks mis mee, vindt Bottema. ,,Iedereen wil tegenwoordig scharreleieren en meer scharrel dan dit kun je het dus echt niet krijgen. Misschien gaan ze er nu door de commotie een echt bio-industriebedrijf van maken. Dat zou wel jammer zijn.''

Bottema heeft genoeg dieren, dus de jonge kwartels gaan straks naar vrienden en familie. Maar ze weet nu in elk geval dat het experiment met de broedmachine is geslaagd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu