Kweker 'medicinale wiet' krijgt waarschuwing van rechter

,,Ik kweekte wiet voor mijn zieke vrouw”, verklaarde een man (43) uit Valthermond vrijdag bij de politierechter in Assen.

In een schuur bij zijn huis aan het Noorderdiep in Valthermond ontdekte de politie twee jaar geleden hennepplanten en geoogste wiet. De kleine kwekerij was profesioneel ingericht. Veertien van de 22 hennepplanten waren al geplukt. Ongeveer een kilo geoogste wiet lag er te drogen.

Thee
De man kreeg van het Openbaar Ministerie een werkstraf van 40 uur. De verdachte vindt dat hij die straf niet verdient. ,,Ik deed het niet uit winstbejag, maar voor mijn zieke vrouw. Het was absoluut niet mijn bedoeling om de hennep te verkopen. Mijn vrouw is psychisch ziek en heeft reuma. Medicijnen en therapie helpen niet. Wiet is eigenlijk het enige wat haar verlichting biedt. Ik kweekte spul dat geschikt was om thee van te maken.”

Uitzetting teruggedraaid
Na de inval kwam een brief met de mededeling dat het gezin het huis uit moest vanwege de wietkwekerij. ,,Ik heb naar de burgemeester gebeld. Hij heeft met onze huisarts gebeld. Gelukkig heeft de burgemeester de uitzetting teruggedraaid.’’ De politierechter wees de man erop dat hij de spelregels had overtreden. Vijf hennepplanten worden gedoogd. ,,U zat daar flink boven.” Toch besloot zij om gezien de omstandigheden de man alleen een waarschuwing te geven in de vorm van een voorwaardelijke werkstraf van 500 euro.