Kwetsbare ouderen komen er bekaaid af in Nieuw-Buinen: 'Gebrek aan 24 uurszorg is groot gemis'

Kwetsbare ouderen in Nieuw-Buinen komen er maar bekaaid af sinds de 24 uurszorg halverwege dit jaar is verdwenen. Voor dergelijke hulp moet deze doelgroep verhuizen naar Borger of Stadskanaal.

In De Wanne is momenteel voor ongeveer de helft gevuld.

In De Wanne is momenteel voor ongeveer de helft gevuld. Foto: NDC Mediagroep

Een groot gemis voor het op een na grootste dorp in de gemeente Borger-Odoorn, stelt het lokale CDA.

Wie in Nieuw-Buinen een beetje op leeftijd raakte en behoefte had aan zorg de klok rond, kon vanouds altijd terecht in verzorgingstehuis De Wanne. Zorggroep Tangenborgh verhuurde daar appartementen met inbegrip van zorg.

Echter, sinds 1 juli is dit niet meer het geval. Tangenborgh en pandeigenaar Woonservice besloten door de veranderde zorgvraag om wonen en zorg te splitsen. Waarom? In Nederland is het beleid erop gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Hierdoor is de toestroom voor 24 uurszorg afgenomen en dat heeft ook gevolgen gehad voor De Wanne.

Woonservice heeft de verhuur van de 45 aanwezige appartementen inmiddels overgenomen, terwijl Tangenborgh nog zorg op maat levert aan de bewoners van De Wanne.

Ontreddering

Het gevolg van al deze ontwikkelingen heeft geleid tot ontreddering bij de huidige bewoners en de inwoners van Nieuw-Buinen die op termijn behoefte hebben aan meer zorg, aldus het CDA. ,,De ouderen die inmiddels gedwongen zijn verhuisd, voelen zich ontheemd. Het verlangen naar Nieuw-Buinen en hun contacten is groot”, stellen de christendemocraten.

Bovendien ligt de eenzaamheid op de loer in De Wanne. ,,Veel appartementen staan leeg en de gezamenlijke ruimten zijn niet meer beschikbaar. Een plek om elkaar te ontmoeten of gezamenlijk te eten of drinken is er momenteel niet meer”, aldus fractievoorzitter Ankie Huijjing. In een half leegstaand gebouw wordt de sfeer er bovendien niet prettiger op.

Het college van burgemeester en wethouders laat weten te werken aan een toekomstplan voor De Wanne. Welke mogelijkheden er zijn moet onder meer besproken worden met de woningbouwcorporatie, aldus wethouder Nynke Houwing. Volgens de wethouder doet Woonservice momenteel een ‘verkenning’ naar een toekomst voor 24 uurszorg. Maar het is ook aan zorgorganisaties zelf om hiervoor met initiatieven te komen, aldus de wethouder. Wat betreft de gesloten gemeenschappelijke ruimtes, wil Houwing kijken of er iets geregeld kan worden in dorpsgebouw De Noorderbreedte.

Weinig animo

Woordvoerder Sandra Mulder van Woonservice laat weten dat de corporatie geen onderzoek doet naar 24 uurszorg. ,,Die verkenning zit in het aanbieden van woningen en om te kijken wie daarop reageren.” Op dit moment zijn 27 van de 45 appartementen verhuurd. Volgens Mulder is het animo voor de woningen niet heel groot. ,,We krijgen twee tot drie reacties per woning.”

Om de aantrekkelijkheid te verhogen, voert Woonservice enkele renovaties uit. ,,We zijn bezig met het vervangen van de douches in de appartementen en de toiletten in de algemene ruimten.” Wat betreft het gebruik van de algemene ruimtes, laat Mulder weten dat er gesprekken worden gevoerd met de bewonerscommissie. ,,De ruimtes zijn open maar op dit moment zijn de activiteiten beperkt vanwege corona.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu