LEF!: Optreden tegen lichtoverlast tuinders in Erica ('Mensen kunnen 's nachts buiten een boek lezen zonder een lamp aan te doen')

Emmen moet optreden tegen tuinders in Erica die te weinig doen om lichthinder te voorkomen. Dit vindt de fractie van LEF! in de Emmer gemeenteraad.

Jenneke Ensink, fractievoorzitter van LEF! in de Emmer gemeenteraad.

Jenneke Ensink, fractievoorzitter van LEF! in de Emmer gemeenteraad. Foto: Gemeente Emmen

Om gewassen sneller te laten groeien, maken tuinders in de donkere uren gebruik van assimilatielampen. Dat mag, maar dan moeten zij wel met grote schermen voorkomen dat ook de omgeving kunstmatig wordt verlicht. LEF! constateert dat dit in Erica onvoldoende gebeurt en stelt hierover de afgelopen weken ook meerdere klachten te hebben ontvangen vanuit de dorpen Erica en Nieuw-Amsterdam.

,,Boven Erica is van kilometers afstand een gele en felle gloed te zien. Mensen die in de buurt wonen, kunnen ‘s avonds en nachts in hun tuin een boek lezen zonder zelf een lamp aan te doen’’, zegt LEF!-fractievoorzitter Jenneke Ensink.

‘De bal ligt nu bij college van burgemeester en wethouders’

Het verschijnsel is niet nieuw. ,,Maar de indruk is wel dat de lichthinder in vergelijking met vorig jaar is toegenomen. Wij vragen ons af of de gemeente Emmen dit ook heeft geconstateerd, wat voor maatregelen zij al heeft genomen en wat zij er nu van plan is aan te gaan doen. We hebben deze vragen deze week schriftelijk ingediend en de bal ligt nu dus bij het college van burgemeester en wethouders.’’

De in Schoonebeek woonachtige Ensink wijst erop dat lichthinder door tuinbouwkassen het biologische dag- en nachtritme ernstig kan verstoren. ,,Van mensen, maar ook van dieren. De natuur raakt door bovenmatige kunstmatige verlichting in de war. Vogels blijven maar fluiten en gaan niet over in de nachtrust.

‘Mensen in het gebied beginnen meldingsmoe te worden’

De regels zijn er volgens Ensink niet voor niets en die moeten worden gehandhaafd. ,,In het belang van omwonenden, de natuur, maar ook van de sector zelf. Ondernemers die de voorschriften aan de laars lappen bezorgen de bedrijfstak een slechte naam. En dat is jammer, want er zijn veel tuinders die zich wel keurig aan de regels houden.’’

LEF! verwijst de mensen die bij haar de problematiek aankaarten door naar de gemeente. ,,Dan krijgen wij te horen dat dit niet zoveel zin heeft, omdat er toch weinig mee gebeurt. We merken dat mensen in het gebied meldingsmoe beginnen te worden.’’

Behalve in Erica staan er in de gemeente Emmen veel tuinbouwkassen in Klazienaveen. Daar zegt LEF! geen klachten over te hebben ontvangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu