'Intelligent maaien is nodig.' LTO Noord wil andere aanpak van giftig jacobskruiskruid. Gele plant kan dodelijk zijn voor paarden, koeien en varkens

Jacobskruiskruid. Foto: LTO Noord

Groningen, Drenthe en Friesland moeten korte metten maken met het jacobskruiskruid, door groenbeheerders alleen te laten maaien op plekken waar de giftige plant veel voorkomt. Dat stelt belangenorganisatie LTO Noord.

De geelkleurige plant kan dodelijk zijn voor paarden, koeien en varkens als zij het naar binnen krijgen. Daarmee functioneren de op het oog mooie bloemen volgens LTO Noord als vervelende sluipmoordenaars.

Niet ecologisch maaien, maar intelligent maaien

Overheden gaan volgens de belangenorganisatie steeds meer over op ‘ecologisch maaibeleid’ wat betekent dat er minder gemaaid wordt en planten in de bermen de kans krijgen volop in bloei te komen.

,,Wij vinden de biodiversiteit belangrijk en willen ook dat planten groeien”, zegt regiobestuurder Jan Teade Kooistra van LTO Noord. ,,Maar we willen niet dat de giftige planten groeien. Overheden moeten aan de slag met een intelligent maaibeleid: specifiek maaien op plekken waar veel jacobskruiskruid voorkomt.”

Gedupeerde boer

Verschillende boeren hebben veel last van het jacobskruiskruid. Zo ook melkveehouder Jan Boesjes uit Dalen. Hij ziet met lede ogen aan hoe de plant weer oprukt.

,,Vorig jaar hebben wij al een perceel vol gehad. Dat moesten wij toen bespuiten terwijl we dat liever niet doen. Het gevolg is dat we het gras weg hebben moeten gooien en de rode klaver dood is gegaan. Dat brengt ook kosten met zich mee.”

Het jacobskruiskruid is bijna niet handmatig te verwijderen, waardoor boeren en tuinders noodgedwongen gewasbeschermingsmiddelen moeten inzetten. ,,We hebben het geluk gehad dat er vorig jaar nog geen dieren ziek zijn geworden. Maar als dit zo doorgaat is het wachten tot dat wel gebeurt.”

‘Uitvoering afspraken lijkt nu te verslappen’

De verspreiding van het jacobskruiskruid is al zo’n 15 jaar geleden op gang gekomen. De reden hiervoor is dat de plant aanvankelijk in bloemrijke mengsels werd uitgezaaid. LTO Noord sprak destijds in alle provincies met de collega beheerders van het groen, wat resulteerde in afspraken en convenanten waarin het probleem en het oplossen daarvan is afgesproken. ,,Maar de scherpte in de uitvoering van deze afspraken lijkt nu te verslappen”, zegt Kooistra.

Volgens hem is het nu tijd om per provincie opnieuw met partijen die groen beheren om tafel te gaan. ,,Dit kan niet door één partij worden opgelost. De plant houdt geen rekening met de grondgrenzen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu