Laagvliegende straaljagers gespot in windparkgebied. PvdA Drenthe maakt zich zorgen over veiligheid

Ter illustratie: De F-35. Foto: ANP/Vincent Jannink

De Statenfractie van de PvdA maakt zich zorgen over straaljagers die in de afgelopen weken gezien zijn, laagvliegend over het Mondengebied waar gebouwd wordt aan het windpark Drentse Monden en Oostermoer.

Volgens Statenlid Peter Zwiers uit 2e Exloërmond vlogen de straaljagers buiten de grenzen van de nieuwe laagvliegroute en nog in de oude laagvliegroute, namelijk het gebied waar 210,5 meter hoge windturbines worden geplaatst. De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten of ze de zorgen delen dat dit ‘ernstige veiligheidsrisico’s’ met zich meebrengt.

Wat moet er met die zorgen gebeuren?

,,We willen in ieder geval dat deze zorgen aan de betreffende bewindspersonen bij het rijk worden overgedragen’’, legt Zwiers uit. ,,En er moeten garanties komen dat de oude laagvliegroute niet wordt gebruikt.’’

De PvdA trok een aantal jaren geleden al aan de bel over de zogenoemde Laagvliegroute 10. Twee inwoners van Drenthe, tevens actief voor Platform Storm, klopten ook al eens bij de Staten om hun zorgen te uiten over het bouwen van windturbines in een internationale laagvliegroute.

‘Zwaaien naar de piloot’

,,Het probleem met die laagvliegroute is dat er maar heel weinig over wordt gezegd’’, vertelt Zwiers. ,,Het is een internationale laagvliegroute en het is min of meer staatsgeheim wie daar op welk moment vliegt en op welke hoogte. Maar in het verleden kon je zo ongeveer zwaaien naar de piloot die je in de cockpit kon zien zitten. Die oude laagvliegroute is recent verlegd om problemen met die turbines te voorkomen, maar kennelijk wordt er nog steeds gebruik van gemaakt. En ook over de besluitvorming daarover, kom je maar heel weinig te weten.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu