Laatste windturbine heeft haar wieken, windpark Oostermoer sluit voor 1,1 miljoen euro aan obligatieleningen af met omwonenden en andere investeerders.

Windpark Oostermoer, onderdeel van Drentse Monden en Oostermoer, heeft in de afgelopen weken voor ruim 1,1 miljoen euro aan obligatieleningen afgesloten. Mensen die geïnvesteerd hebben krijgen vijf jaar lang rente uitgekeerd, variërend van 3 tot 8 procent.

De windparkdirectie noemt de regeling ‘succesvol’. Omwonenden hebben de kans gekregen financieel mee te profiteren van de windturbines.

De hoogte van de rente is afhankelijk van waar mensen wonen. In de eerste fase stond de de obligatieregeling enkel open voor particuliere investeerders die in de nabijheid van de zestien turbines van windpark Oostermoer (in de gemeente Aa en Hunze) wonen. Zij krijgen jaarlijks 8 procent rente uitgekeerd over hun geïnvesteerde bedrag. Hun inleg krijgen ze na iets meer dan vijf jaar teruggestort.

Daarna konden ook mensen die iets verder weg en in de omgeving van de andere 29 turbines wonen zich melden. Zij krijgen 5 procent. In die beide fasen werd in totaal voor iets meer dan 350.000 euro geïnvesteerd.

Klachten vanuit Stadskanaal

Daarna werd de regeling opengesteld voor iedereen (3 procent rente), en ook voor Nederlandse rechtspersonen (verenigingen, stichtingen, naamloze en besloten vennootschappen enzovoorts). Vanuit de politiek in de gemeente Stadskanaal werden klachten geuit, omdat slecht een heel klein deel van Stadskanaal in aanmerking kwam voor de hogere rente.

Obligaties kostten 250 euro per stuk, de maximale inleg bedroeg 5000 euro. Wie voor één obligatie heeft ingetekend, is (met 8 procent) over vijf jaar iets meer dan 100 euro rijker. Obligatieleningen tegen 3 procent hebben na vijf jaar per stuk 38,92 euro opgeleverd, zo staat in het informatiedocument van de Autoriteit Financiële Markten.

Van elke geïnvesteerde euro gebruikt het windpark 97 cent voor herfinanciering (leningen afbetalen met gunstiger leningen) en projectkosten. Drie cent per euro wordt gebruikt om de kosten van de obligatieregeling af te dekken.

Ruim onder maximaal streefbedrag gebleven

Het maximale streefbedrag was 3 miljoen euro. Met een totaalbedrag van 1.112.250 euro blijft het windpark daar ruim onder, qua inschrijvingen. Of dat financiële gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering, wil de directie niet beantwoorden. Woordvoerder Elzo Springer benadrukt dat ‘het hoofddoel was om omwonenden kansen te bieden om mee te profiteren’. Dat is wat de directie van het windpark betreft gelukt.

De laatste turbine van windpark Drentse Monden en Oostermoer, net boven Gasselternijveenschemond, heeft onlangs haar wieken gekregen. Daarmee is de bouw van het park met 45 turbines bijna voltooid. De eerstgebouwde testturbine aan de Mondenweg wordt nog uitgerust met een torendemper om de turbine stabieler en slijtvaster te maken. De andere 44 zijn reeds uitgerust met de torendemper.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu