Labrador Guus uit Sauwerd redt anderhalf jarige pup uit het Lauwersmeer en wint Dog of Fame-award van Hondenspeeltuin Midden-Drenthe

Dog of Fame voor labrador Guus uit Sauwerd. Foto: Ageeth Tol

Guus, een 6-jarige labrador uit Sauwerd, heeft zaterdag de jaarlijkse ‘Dog of Fame’-award van Hondenspeeltuin Midden-Drenthe uit Beilen ontvangen. De hond speelde begin dit jaar de hoofdrol in een reddingsactie van een anderhalf jarige pup op het Lauwersmeer.

Toen Guus samen met baasjes Henk en Marga Schepers en de toen anderhalf jaar oude pup Filos ging zwemmen in het Lauwersmeer, ging het mis. ,,Filos komt uit het asiel en was niet bekend of ze kon zwemmen”, vertelt Henk Schepers. ,,Ze rende het water in en zwom richting een boei. Het rode rondje op een boei zag zij aan voor een speelbal. Vervolgens kwam ze onder de boei vast te zitten en ging ze steeds kopje onder.”

Alhoewel Henk toen op het punt stond het water in te duiken en haar te bevrijden, was Guus hem voor. ,,Zonder commando dook hij het water in, zwom hij recht op de boei af, trok Filos aan haar riempje los van de boei en vervolgens zwommen ze samen weer terug.”

‘Menig traantje is weggepinkt’

Volgens Schepers was de gebeurtenis voor de baasjes en omstanders ongelooflijk. ,,Het was net een film. Menig traantje is weggepinkt.”

Guus is volgens Lidie Hatzmann van het bestuur van de hondenspeeltuin ‘de terechte winnaar’. ,,Bij de titel hoort een verwijzing op het Dog of Fame-bord in de speeltuin en Guus krijgt een eigen ster als label mee voor aan de halsband. Tijdens de uitreiking ging zijn aandacht, en die van Filos, nog ging het meest uit naar het enorme bot.”

Voor de Dog of Fame kunnen baasjes jaarlijks verhalen over hun viervoetige helden insturen. De prijs is inmiddels zes keer uitgereikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu