Landelijke Dorpenfestival in Annen, waar gemeente Aa en Hunze zich zo op verheugde, gaat niet door

Het dorpenfestival gaat niet door

Het Dorpenfestival, dat op 25 juni in Annen zou worden gehouden, gaat niet door. Het coronavirus en de regels die daar aan vast kleven, gooien roet in het eten.

Dat bevestigen de gemeente Aa en Hunze en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Dorpenfestival, een landelijk initiatief, zou voor het eerst worden georganiseerd. De gemeente Aa en Hunze, met 35 dorpen, glom dan ook van trots dat het de eerste editie mocht organiseren in Annen. Ook burgemeester Anno Wietze Hiemstra was er oprecht fier over en kondigde het aan in zijn nieuwjaarsspeech.

Bestuurdersfestival

Er werden zo’n zeshonderd bezoekers uit het hele land verwacht in Annen. Eind vorig jaar nodigde de VNG plattelandsgemeenten uit om zich kandidaat te stellen als gastgemeente. Vanuit het Noorden meldden de gemeenten Westerkwartier en Aa en Hunze zich aan. Die laatste trok aan het langste eind. Op 25 juni zou er in een soort festivalsetting een hele dag worden gesproken over thema’s als leefbaarheid, klimaat, krimp, lokale economie en de hechte sociale structuren.

Het evenement is bedoeld om bestuurlijk Nederland beter op de hoogte brengen van het wel en wee van het platteland. Het is de tegenhanger van de Dag van de Stad. Maar na de aangescherpte maatregelen door de coronacrisis van vorige maand (de intelligente lockdown) werd het de organisatie al vrij snel duidelijk dat het Dorpenfestival niet door zou kunnen gaan. Er is dan ook een streep gezet door de dag waar onder meer zanger Tim Knol en auteur Wim Daniëls zouden komen opdraven.

Opschuiven of afblazen?

Aa en Hunze durft nog niet te zeggen of het Dorpenfestival nu een jaar wordt doorgeschoven. ,,Wij zetten ons wel in om het te verplaatsen naar 2021 en dan in Annen. Maar het is inderdaad nog niet duidelijk of ons dat gaat lukken”, vertelt een woordvoerster.

Vreemd genoeg staat de organisatie van het eerste landelijke Dorpenfestival nog wel op de agenda van de gemeenteraad op donderdagavond. Daar wordt ook met geen woord gerept over het afgelasten van het evenement. In een brief aan de raad staat dat de kosten voor de locatie - de Brink in Annen - en de afsluitende borrel (die dus niet doorgaat) 56.695 euro bedraagt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu