Landelijke nieuwkomers strijken ook in Drenthe en Groningen neer

Forum voor Democratie van het duo Theo Hiddema en Thierry Baudet ambieert ook in Drenthe en Groningen Statenzetels. Foto: ANP/Bas Czerwinski

Twee landelijke nieuwkomers doen in maart ook in het Noorden mee aan de Provinciale Statenverkiezingen: Forum voor Democratie (FvD) en DENK.

FvD heeft in Groningen en Drenthe naar eigen zeggen veel potentiële kandidaten, maar landelijk woordvoerder Jeroen de Vries zegt pas in januari bekend te kunnen maken wie in het Noorden de kar gaan trekken. „We willen eerst in alle provincies duidelijkheid hebben, voor we hiermee naar buiten gaan.”

Verkiezingsprogramma is er ook nog niet

Waarom zouden noorderlingen op de partij van Thierry Baudet moeten stemmen? „Dat antwoord moet ik u nog schuldig blijven”, bekent De Vries. Een verkiezingsprogramma voor de noordelijke provincies is nog niet af. „Nog even geduld”, zegt de woordvoerder.

Het FvD heeft op het moment naar eigen zeggen landelijk ruim 27.000 leden. Dat zijn er 5000 meer zijn dan het Documentatiecentrum Politieke Partijen in Nederland begin dit jaar registreerde.

Maandag deadline

Maandag verloopt de termijn waarbinnen partijen zich moeten registreren voor de verkiezingen. Partijen die in de Tweede Kamer zitten, hoeven dat niet te doen. Die hebben nog tot maandag 4 februari de tijd om een kandidatenlijst in te leveren. Dan is pas definitief duidelijk welke partijen meedoen.

De provinciale verkiezingen zijn landelijk van belang omdat de Statenleden komend voorjaar de leden van de Eerste Kamer kiezen. Van de landelijke nieuwkomers doet ook beweging Denk in de meeste provincies mee en heeft in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland al lijsttrekkers aangewezen. De partij heeft aangegeven ook in Drenthe mee te willen doen, maar op het partijbureau was niemand bereikbaar voor een toelichting.

Nieuws

Meest gelezen

menu