Landelijke primeur voor Emmen: Week van de Sociale Media voor middelbare scholieren (van sexting tot gameverslaving)

Sociale media. FOTO ANP

Als eerste gemeente in Nederland wordt in Emmen van 11 tot en met 15 november voor alle scholieren van klas 3 van het voortgezet onderwijs de Week van de Sociale Media gehouden.

Daarbij worden zij niet alleen gewezen op de leuke kanten van sociale media, maar vooral op de gevaren.

Met als thema ‘Weet wat je doet’ komen onderwerpen als sexting, pesten, gameverslaving, niets willen missen, er zijn voor alles en iedereen aan de orde.

De week wordt afgetrapt in de Emmer bioscoop Kinepolis waar in twee sessies de film Nerve wordt vertoond voor de 1250 scholieren, ingeleid door burgemeester Eric van Oosterhout.

‘Waarom wel campagne over fietsverlichting en geen social media?’

Initiatiefnemer van de Week van de Sociale Media is Henk Wesseling, directeur van het Samenwerkingsverband Zuidoost-Drenthe Voortgezet Onderwijs. Hij verbaasde zich erover dat er wel een landelijke campagne is door Veilig Verkeer Nederland over de zin van fietsverlichting, maar niet een gelijksoortige week waarin wordt gewezen op de gevaren die jong volwassenen lopen als ze online zijn.

,,Natuurlijk worden er af en toe lessen aan gewijd, maar niet zoals nu waarin de hele week, elke dag weer, hier alle aandacht naar uitgaat. We hopen de leerlingen ervan te doordringen dat ze voorzichtiger omgaan met sociale media. Het is natuurlijk leuk, maar je kunt er voor anderen en ook voor jezelf veel schade mee aanrichten.”

‘We zetten in op voorlichting’

Een mobieltje, een tablet of een computer is niet meer weg te denken in de maatschappij. ,,Daar worstelen niet alleen de jeugdige gebruikers zelf mee, ook de docenten en ouders hebben vaak geen idee hoe hier mee om te gaan. In alle geledingen is het gebruik van een schermpje een hot item. Vertrouw je je zoon of dochter wel, moet ik het verbieden of paal en perk aan het gebruik stellen. Allemaal vragen die we ook in deze themaweek willen behandelen.”

Nadat alle scholen achter het idee stonden is een werkgroep opgericht waarin vertegenwoordigers van de scholen en de gemeente Emmen zitten. Gezamenlijk zijn de thema’s vastgesteld. ,,We zetten in op voorlichting.”

Ervaringen delen

Na twee weken gaan van elke school twee leerlingen op lunchbezoek bij burgemeester van Oosterhout om over hun ervaringen te vertellen. ,,Sommige scholen houden ook een ouderavond, met bijvoorbeeld een theatergroep, in de loop van het jaar. En op de scholen zelf blijft sociale media natuurlijk altijd een onderwerp.”

De Week van de Sociale Media maakt onderdeel uit van de Week van de Mediawijsheid.

Nieuws

Meest gelezen

menu