Landelijke primeur voor ziekenhuis Hoogeveen: robot helpt bij knieprothese

Links Gerben Bulthuis, rechts Olaf Verhoof. Foto: BIANCA VERHOEF

Orthopeden Gerben Bulthuis en Olaf Verhoof hebben in ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen de eerste knieprothese in Nederland uitgevoerd met behulp van de Navio robot.

De nieuwe operatiemethode wordt in de eerste periode gebruikt voor het plaatsen van een halve knieprothese. Later zullen ook de totale knieprotheses volgen. In de toekomst verwachten de orthopeden ook oude, bestaande knieprotheses te gaan vervangen met behulp van de nieuwe techniek.

De operatie vond volgens Treant Zorggroep al vòòr de coronacrisis plaats.

Hoe gaat de operatie precies in z’n werk?

De knie wordt eerst met behulp van speciale sensoren digitaal in kaart gebracht en getoond op het beeldscherm. Daarbij wordt ook gekeken hoe de knie reageert tijdens buigen en strekken.

Als de specialisten helemaal tevreden zijn over de stabiliteit en bewegingen van de knie, gaan zij over tot het maken van de juiste zaagvlakken. De orthopeed houdt tijdens de operatie de frees in zijn hand en bedient deze ook met die hand. Tegelijk stuurt het systeem de bediening aan om de voorbereidingen zo precies mogelijk te laten verlopen.

Dankzij een computer kan de orthopeed tijdens de operatie op een scherm continu de positie van het onderbeen, bovenbeen en de chirurgische instrumenten blijven volgen.

Wat zijn de voordelen?

,,Het nieuwe systeem helpt ons om nauwkeuriger te werken, zowel in het geval van verwijdering van bot als bij plaatsing van een halve knieprothese”, zegt Bulthuis.

Doordat de robot ook extra informatie geeft over de vorm en stabiliteit van de knie, neemt de specialist alleen het bot weg dat noodzakelijk is. ,,Deze accurate wijze van plaatsing van de protheses helpt daarnaast het aantal hersteloperaties beperken. Cijfers bevestigen de hoge mate van nauwkeurigheid: de foutmarge bedraagt slechts een halve millimeter.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu