Landgoed Overcingel was in 1778 de eerste bebouwing buiten de gracht van Assen. Of toch niet? Bijzonder boek werpt nieuw licht op eerste uitbreiding Drentse hoofdstad

Harry van Biessum en Broer Roorda deden 3,5 jaar onderzoek naar de eerste dorpsuitbreiding van zeventiende-eeuws Assen. Hun boek brengt in kaart welke families er ‘over de singel’ woonden en geeft bijzondere nieuwe inzichten.

Altijd werd gedacht dat landgoed Overcingel de eerste bebouwing buiten de gracht van Assen was. Dat blijkt niet zo te zijn.

Altijd werd gedacht dat landgoed Overcingel de eerste bebouwing buiten de gracht van Assen was. Dat blijkt niet zo te zijn. Foto: DVHN

Werd niet altijd gezegd dat het landgoed Overcingel van ontvanger-generaal Johannes van Lier (1726-1799) de eerste bebouwing was buiten de gracht van Assen? Nou, die aanname kan de prullenbak in, blijkt na uitvoerig archiefonderzoek van Broer Roorda. Samen met Harry van Biessum schreef Roorda het boek ‘Van kleine luyden en hoge heren rondom de Cingel van Assen’, over de historie van de Oostersingel, de Stationsstraat en alle families die daar ooit hebben gewoond.

Monsterklus

Nieuws

menu