Landschapswal Eext: batterijen bevatten zware metalen die schadelijk kunnen zijn

Dat de batterijen in de landschapswal bij Eext géén risico voor de omgeving vormen, is nog lang geen uitgemaakte zaak. Dat zeggen bewoners van het dorp.

Bewoners van de buurtvereniging aan de Stationsstraat in Eext hebben de batterijen die in de grond van de landschapswal terecht zijn gekomen door Buro Hollema in Rolde laten onderzoeken.

Uit dit onderzoek, uitgevoerd in een laboratorium in Barneveld, blijkt dat er wel degelijk zware metalen in de batterijen zitten die schadelijk kunnen zijn, vertelt Eise Scheltinga, één van de bewoners. Onduidelijk is in welke mate de stoffen schadelijk zijn.

„Je moet dit afzetten tegen de grote berg grond waar de batterijen inzitten”, zegt Scheltinga. „Wij hebben daarom een verzoek tot handhaving ingediend bij de provincie. We hopen dat de provincie of gemeente alsnog gaat onderzoeken of alles akkoord is volgens de geldende normstelling. Als dat niet zo is, willen we dat ze de batterijen verwijderen.”

Vuilstortplaats Bierum

De landschapswal houdt de gemoederen al enige tijd bezig. Landgoed Heidehof (van natuurbegraafplaats Hillig Meer) legt de wal aan om de N33 af te scheiden van een nieuw stuk natuurgebied dat bij het landgoed hoort. De gebruikte grond komt uit allerlei bronnen, waaronder een in 1978 gesloten vuilstortplaats bij Bierum, Delfzijl. Toen bewoners ontdekten dat er batterijen in de grond zaten, zette Heidehof de grondtoevoer stop.

Tijdens een informatiebijeenkomst van Heidehof bevestigde de intergemeentelijke Drentse milieudienst RUD het standpunt van de gemeente Aa en Hunze over de aanleg van de wal: deze voldoet aan de regels en bevat géén schadelijke chemicaliën. De batterijen zijn uitgewerkt.

Bewoners lieten zich niet overtuigen, en ook de PvdA fractie van de gemeente Aa en Hunze besloot de kwestie zelf te onderzoeken.

Ernstige twijfels

De PvdA heeft ernstige twijfels of er aan de regels wordt voldaan. „Wij hebben juridische oriëntaties verricht en daaruit blijkt dat er géén batterijen in de grond mogen zitten”, zegt raadslid Henk Santes. De partij heeft onder meer de Advieskamer Bodembescherming geraadpleegd. Zij stellen dat batterijen niet onder de definitie van bodemvreemd materiaal vallen.

Ook wijst de PvdA op de maatschappelijke kant van het verhaal. „Ook al zouden de batterijen letterlijk en figuurlijk door de mazen van de wet glippen, wordt het dan geen tijd de wetten op dit punt aan te passen? Want willen we dit als samenleving? We moeten chemisch afval zorgvuldig scheiden, maar grond vol oude batterijen kan zomaar in een landschapswal gestort worden.”

De partij vraagt het college van B en W alsnog nader onderzoek in te stellen.

De kous is af

Voor de bewoners in Eext is met het indienen van het handhavingsverzoek de kous af. „Wij kunnen er nu verder toch niks meer aan doen, dat heeft geen zin”, zegt Scheltinga. „Maar we vinden het in elk geval niet passend: een landschapswal met batterijen, náást een natuurbegraafplaats.”

Nieuws

Meest gelezen

menu