Langelo dupe van reductie Groninger gas

Jos Geling uit Langelo toont een scheur in zijn verbouwde boerderij, volgens hem veroorzaakt door de gasopslag Langelo. Foto DvhN

Gasreductie in Groningen, gasverruiming in Drenthe. Zo vat Albert Wemmenhove het uitbreidingsplan voor de gasopslag Langelo samen.

Het vergroten van de capaciteit van Langelo betekent grotere druk in de ondergrondse opslag en meer kans op bodembewegingen, zegt Albert Wemmenhove van werkgroep Langelo.

Het vaker inpompen van gas in de opslag en het er weer uit halen, geeft volgens de geoloog uit Steenbergen trillingen. „Die kunnen schade aan huizen veroorzaken.”

Van 5 naar 6 miljard kuub

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt het ministerie van economische zaken voor de maximale capaciteit van de ondergrondse gasopslag in Langelo uit te breiden van 5 miljard naar 6 miljard kubieke meter.

Ook zou in de winter gas in de opslag gepompt moeten worden en niet alleen in de zomer. Dit ten gunste van het Groninger veld. De NAM zou dan geleidelijker gas uit dit veld kunnen halen, wat de kans op aardbevingen verkleint.

Raad van State

Het bevreemdt Wemmenhove dat de SodM dit advies voorlegt aan minister Wiebes van economische zaken. De Raad van State stak vorig jaar een stokje voor de uitbreiding van de opslagcapaciteit van Langelo, omdat de gevolgen van drukverschillen in het reservoir niet duidelijk waren.

,,Wat de SodM nu voorstelt is zeer merkwaardig. Maar dit is Nederland. Het SodM doet wat Wiebes wil.”

Volgens het SodM geeft het vergroten van de opslag geen extra kans op bodembewegingen. Wemmenhove is daar allerminst van overtuigd.

Schade

Sinds enkele jaren klagen inwoners van Langelo en Steenbergen over schade aan hun woningen. Vorig jaar bood de NAM hen een schadevergoeding aan. Het ging om schades tot 25.000 euro. Wemmenhove: ,,We zijn afgescheept met een fooi.”

Wemmenhove zegt dat alleen het monitoren van gasopslag kan uitwijzen of de gasopslag in Langelo schade tot gevolg heeft.

,,En dan heb ik het niet over de meters die de NAM in de bodem heeft laten zakken. We moeten dit zelf monitoren. Er zitten hoogleraren en andere deskundigen in onze werkgroep. Die kunnen dat best. Ook op de Rijksuniversiteit Groningen zit voldoende kennis om gebruik van te maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu