Leegstaande school Barger-Compascuum wordt woongebouw

Het in 1970 gebouwde voormalige onderkomen van De Hille in Barger-Compascuum Foto: Joerik Grummel

Opnieuw wordt een leegstaande school in de gemeente Emmen verbouwd tot woongebouw. Dit keer gaat het om basisschool De Hille in Barger-Compascuum.

Het pand aan de Pastoor Vroomstraat is door de gemeente Emmen verkocht aan Joerik Grummel en Ronald van Veen. Zij runnen samen het bedrijf Vodoz Makelaardij Klazienaveen. Het plan gaat uit van vier woningen in het voormalige schoolgebouw en daarna de bouw van twee vrijstaande bungalows op het terrein ernaast.

De vier woningen in het schoolgebouw krijgen een eigen entree, een eigen oprit en een eigen tuin. ,,Vier bungalows onder één dak’’, verduidelijkt Grummel. ,,Om het gebouw komt een nieuwe schil, maar de contouren blijven wel hetzelfde.’’

‘Aantal mensen heeft al interesse getoond’

Omdat alles gelijkvloers wordt, denkt Grummel dat vooral senioren belangstelling zullen hebben voor de bungalows. Het gaat om koopwoningen. ,,Een aantal mensen heeft al interesse getoond.’’

De verwachting is dat na de zomer begonnen wordt met de verbouw van de voormalige school. Voor het leegstaande schoolgebouw ontvangt de gemeente 100.000 euro. Gaat de bouw van de twee vrijstaande bungalows door, dan komt daar nog eens 70.000 euro bij, zo blijkt uit stukken van de gemeente.

De Hille: een veilige plek, een vluchtheuvel

De Hille sloot medio 2015 bij gebrek aan leerlingen de deuren. Hiermee kwam er een eind aan 95 jaar protestants-christelijk onderwijs in het overwegend rooms-katholieke dorp. Aanvankelijk gingen de protestantse kinderen naar de School met den Bijbel aan het Verlengde Oosterdiep OZ. In 1970 kreeg de school een nieuw pand aan de Pastoor Vroomstraat plus een nieuwe naam: De Hille.

Die naam werd bedacht door Gea Pijnaker uit Barger-Compascuum, destijds studente aan de Pedagogische Academie in Emmen. De Hille betekent veilige plek, vluchtheuvel. Bijzonder was dat Pijnaker na het afronden van haar studie ook les ging geven op De Hille. Dat bleef zij doen tot de sluiting. Welgeteld 42 jaar stond zij er voor de klas.

In 2006 nog vijftig leerlingen, daarna in een vrije val

De Hille was altijd een relatief kleine school. In 1984 en 1996 waren er zo weinig leerlingen dat sluiting dreigde. In 1984 werd de school gered door een aanpassing van de wet, in 1996 door een tuindersgezin uit het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Dat gezin vestigde zich in Klazienaveen en besloot zijn vier kinderen naar De Hille te laten gaan. In 2006 telde de school vijftig kinderen, een hoogtepunt. Daarna sloeg de krimp toe en belandde De Hille in een vrije val.

In de gemeente Emmen kregen afgelopen jaren meerdere scholen een woonfunctie, onder meer de voormalige panden van De Peel (tussen Erica en Schoonebeek), De Bente (Emmer-Compascuum) en het voormalige pand van het Drenthe College aan de Flintstraat in Emmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu