Leergeld Emmen richt blik op cultuur

FOTO ARCHIEF DVHN // ANP ANP

Stichting Leergeld Emmen wil kinderen uit arme gezinnen vaker in aanraking brengen met cultuur en educatie. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2015.

Stichting Leergeld wil voorkomen dat kinderen uit gezinnen met lage inkomens in een sociaal isolement komen. Dat doet ze onder meer door ze te steunen bij school en sport. Zo kunnen arme kinderen computers en fietsen via de stichting krijgen en worden schoolactiviteiten als schoolreisjes vergoed. Ook fungeert Leergeld als intermediair voor het Jeugdsportfonds, dat kinderen financieel ondersteunt bij het beoefenen van een sport.

Vertekend beeld

In 2015 verstrekte de stichting hulp aan 670 kinderen. Een jaar eerder waren dat 612. Volgens voorzitter Tina Groenhoff geeft die stijging een vertekend beeld. ,,Vorig jaar is de gemeente Emmen begonnen met een participatiewebshop voor minima. Daaruit worden voorzieningen betaald die wij ook in ons pakket hebben. Wij kunnen geregeld klanten van ons doorverwijzen naar de gemeente.’’ De gemeente hanteert overigens een lagere inkomensnorm dan Leergeld.

Cultuur en educatie

Dit jaar wil de stichting meer aandacht besteden aan cultuur en educatie. ,,We hebben ooit wel onderzocht of we muziekles in ons pakket konden opnemen, maar een instelling als CQ (de vroegere muziekschool, red.) was veel te duur’’, vertelt Groenhoff. Leergeld hoopt dit jaar aan te haken bij het activiteitenprogramma van de Kunstbeweging, die het cultuuronderwijs in Emmen heeft overgenomen.

Ook wordt een samenwerking met de openbare bibliotheek aangegaan om jonge kinderen en hun moeders te laten deelnemen aan het peuterlezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu