Leerlingen Esdal College met de bus naar juiste opleiding

Het Esdal College in Klazienaveen. Foto: DvhN

Leerlingen van het Esdal College in Klazienaveen en Emmen kunnen gebruik maken van elkaars opleidingen. Ze worden met bussen vervoerd.

Leerlingen van het Esdal College in Klazienaveen en Emmen kunnen gebruik maken van elkaars opleidingen. Ze worden met bussen vervoerd.

Nu zitten op het Esdal College in Klazienaveen en op de locatie in Emmen leerlingen die voor een opleiding dicht bij huis kiezen. Liever zouden ze echter een opleiding op de andere locatie doen. Horeca in Emmen bijvoorbeeld, of bouw in Klazienaveen. Na de zomervakantie is die mogelijkheid er: leerlingen in Klazienaveen kunnen beroepsvakken in Emmen volgen en Emmer leerlingen kunnen naar Klazienaveen.

Jongeren die dat doen worden een of meerdere dagdelen met de bus naar de juiste locatie vervoerd. De roosters van beide vakcolleges worden op elkaar afgestemd.

Maatregel tegen krimp

De school neemt de maatregel om de keuzemogelijkheid voor leerlingen te vergroten, maar ook om de krimp het hoofd te kunnen bieden. Het leerlingenaantal daalt de komende jaren met een kwart, zo is de verwachting. Praktijklokalen met dure machines en apparatuur worden met een klein leerlingenaantal relatief duur. Als beide locaties samenwerken, kunnen de beroepsrichtingen in de benen worden gehouden.

,,Dat is belangrijk'', zegt directeur Gerrie Benes. ,,Want we horen van bedrijven in de regio dat ze goede vakmensen zoeken. Die zijn verzekerd van een baan. Kabelinstallateurs of verspaanders bijvoorbeeld, zijn nu al moeilijk te vinden.'' Hij verwacht dat op termijn zo'n 25 tot 30 bovenbouwleerlingen van Klazienaveen naar Emmen gaan en rond de 15 leerlingen van Emmen naar Klazienaveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu