Leerlingen Vincent van Gogh bouwen vliegtuig

Leerlingen van cs Vincent van Gogh (locatie Salland) in Assen bouwen een vliegtuig. Over twee jaar moet de tweepersoons RV-12 de lucht in.

Helemaal in de gaten dat het een echt vliegtuig is waar zij mee aan de slag gaan, hebben de acht leerlingen die de aftrap verrichten van het bijzondere schoolproject niet. ,,Gaat ie de lucht in? Kun je er ook in zitten’’, vragen zij als ze in het speciaal gebouwde leslokaal naar de kisten kijken waarin het vliegtuig in onderdelen zit.

De bevestiging van projectleider Theo Deelstra dat dat zeker de bedoeling is, overtuigt hen nog niet echt. Geen wonder, want er moet nog heel wat gebeuren voor die kisten met onderdelen verklonken zijn tot een vliegtuig-frame dat voldoet aan de luchtvaarteisen. De RV-12 is een tweepersoonstoestel met een 100 pk viercilinder motor. Het vliegtuig haalt een kruissnelheid van ruim 200 kilometer per uur.

De vmbo-afdeling van Vincent van Gogh is de eerste school in Nederland waar een vliegtuig wordt gebouwd. Dit als onderdeel van het keuzevak verbinden materialen. Het ministerie van Onderwijs heeft het project inmiddels als examenvak officieel erkend. In Europa is maar één ander voorbeeld van een school bekend waar ook vliegtuigen worden gebouwd.

Het schoolproject is een initiatief van de 70-jarige Robert Jans uit Assen. De ingenieur – van beroep bouwer, ontwerper en beheerder van windparken – heeft al vanaf zijn 15de jaar een vliegbrevet. ,,Ik had een bril en daar deden ze vroeger heel kinderachtig over. Anders was ik beroepspiloot geworden’’ zegt hij. Jans heeft veel gewerkt in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Daar verplaatste hij zich altijd met zijn eigen vliegtuig. Hij bouwde zelf ook al twee toestellen en heeft nu thuis een Onex onder constructie.

Enige tijd geleden stapte Jans het Vincent van Gogh binnen met de vraag of de school het leuk vond om leerlingen een RV-12 te laten bouwen. ,,Ik dacht eerst dat hij een radiografisch bestuurd toestelletje bedoelde’’, vertelt Deelstra. ,We schrokken wel toen bleek dat het om een groot vliegtuig ging. Jans legde uit dat het een bouwpakket is dat je kunt vergelijken met een Ikea-kast. We zijn er over na gaan denken en gaandeweg steeds enthousiaster geworden.’’

De bouw van het frame kost duizend werkuren. Het tweede jaar moeten de motor en elektronica worden gemonteerd. Leerlingen gaan er in groepjes van acht elf weken aan werken. Daarna komt een nieuwe ploeg. Jans zegt jongeren met zijn initiatief de kans te geven kennis te laten maken met vliegtuigtechniek. En als niet lukt? ,,Dat is niet zo erg hoor. Dan bouw ik het toestel zelf af.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu