Leerlingen van Nassau College uit Norg en Gieten op musicaltournee met Zweedse scholieren. 'Muziek is een wereldtaal'

Zweedse leerlingen voeren musical op in Norg samen met scholieren van Dr. Nassau College in Gieten en Norg.

Zweedse leerlingen voeren musical op in Norg samen met scholieren van Dr. Nassau College in Gieten en Norg. Foto: Marcel Jurian de Jong

Scholieren uit Gieten en Norg voerden woensdagmiddag twee keer een musical op die ze op afstand hebben ingestudeerd met Zweedse leerlingen. Woensdagavond stapten ze in de bus richting Zweden om ook daar op te treden.

Het lijkt wel een heus kippenhok in café Zwaneveld in Norg. Engels, Zweeds en Nederlands gekakel klinkt door elkaar heen, terwijl de geluidsman de microfoons test en een leerling snoeihard zijn basgitaar inspeelt deze morgen. Kleding wordt aangetrokken, teksten geoefend. Vanmiddag vindt een uitvoering plaats van een musical over een muziekschool. Drentse en Zweedse leerlingen waren al sinds de coronatijd druk met de voorbereidingen.

Twintig Zweedse leerlingen kwamen zaterdag voor dit moment suprême speciaal naar Drenthe. De twintig Nederlandse tegenspelers zitten op het Dr. Nassau College in Norg en Gieten. De uitvoering voor ouders en medeleerlingen vond woensdagmiddag plaats in de zaal van café Zwaneveld. In de avond vertrokken de Zweedse én Nederlandse leerlingen in de bus richting Gävle in Zweden (iets ten noorden van Stockholm) om daar de uitvoering nog eens te herhalen.

Musical over muziekschool

Maar zover is het op de woensdagochtend nog niet. De cultureel geïnteresseerde leerlingen zijn nog druk aan het repeteren. De jongeren hebben met elkaar gemeen dat ze houden van muziek en theater; scholieren konden zichzelf aanmelden voor dit project. De gemêleerdheid straalt eraf: de een loopt in een T-shirt met de tekst Kulturförening , de andere in een vest van Muziekvereniging Noordenveld. Als de generale repetitie begint, spelen de jonge muzikanten hard We will rock you.

De Engelstalige musical gaat over een muziekschool met allerlei thema’s over waar de jeugd mee bezig is, zoals racisme en body shaming. Een meisje in de rol van Lola vertelt in de eerste scène al de crux van deze Zweeds-Nederlandse samenwerking: „Muziek is een wereldtaal en verbindt mensen overal.”

Kunskapsskolan

De musical is tot stand gekomen door uitwisseling tussen de muziekdocenten Carlos Monteiro uit Norg en de Zweedse Monica Stolpe uit Gävle. Dat komt doordat de locaties van het Dr. Nassau College in Norg en Gieten onderdeel zijn van Kunskapsskolan. Dit zijn scholen waarbij leerlingen in hoge mate hun eigen leerproces bepalen aan de hand van een gepersonaliseerd leerplan. Van zulke scholen zijn er zes in Nederland en die hebben een uitwisseling met de 36 Kunskapsskolan in Zweden.

In de klassen van Monteiro en Stolpe gaven leerlingen via een videoverbinding de afgelopen jaren concerten in elkaars muziekles. Stolpe kwam in coronatijd op het idee om een Nederlands-Zweedse musical uit te voeren.

Zo gezegd, zo gedaan. De tieners gingen digitaal met elkaar om tafel om teksten te oefenen. ,,Eigenlijk ging dat heel lastig”, vertelt leerling Sophie de Vries (14) eerlijk. „We hoorden elkaar niet goed.” Maar sinds de Zweedse scholieren sinds zaterdag in Nederland zijn, lukt het al stukken beter om de musical in elkaar te draaien.

Ontwikkeling en vrienden maken

Volgens schooldirecteur Richard Gerding is de waarde van deze samenwerking ,,dat de leerlingen verder leren kijken dan hun neus lang is. Ze komen met andere delen van de wereld in contact, leren hoe het is om in een gastgezin te zitten en praten twee weken lang Engels.”

Muziekdocent Stolpe denkt dat de musical de kinderen bij hun ontwikkeling in zelfvertrouwen helpt. ,,En door de uitwisseling is het extra leuk en maken ze vrienden voor het leven.” Monteiro valt zijn Zweedse collega bij: ,,De leerlingen vallen in allerlei verbazingen. Hier aten de jonge Zweden haring: ze hadden nooit verwacht dat rauwe vis zo lekker zou zijn.”

Al zijn de culturen volgens Alwin Rådman (15) uit Zweden niet eens zo heel verschillend. „Maar wij eten geen hagelslag op ons brood en krijgen op school gratis lunch.”

Na de uitvoering stappen alle leerlingen samen in de bus naar Zweden. „Dat is flink druk”, vindt leerling Sophie. ,,Iedereen zal wel moe zijn, dus het wordt een pittige nacht. Maar dan eten we snoep en dat kikkert ons wel weer op.”