Lees het verloop van de zitting terug: De 'aartsvader' uit Ruinerwold kan niet worden vervolgd. Oudste kinderen verklaren: 'Hij blijft nog steeds een gevaar'

De rechtszaak tegen vader Gerrit Jan van D. begint donderdag in de rechtbank in Assen. Illustratie: DVHN Foto: Wilbert Bijzitter

Gedragsdeskundigen zeggen dat verdachte Gerrit Jan van D. (68) niet in staat is om een strafproces te begrijpen. Het Openbaar Ministerie gaat hierin mee, en zegt donderdagochtend in de rechtbank in Assen dat de Ruinerwold-vader door zijn hersenletsel geen eerlijk proces kan krijgen.

Drie jaar voor de inval in de boerderij in Ruinerwold, die leidde tot de arrestatie van Van D. en medeverdachte Josef B., heeft de man een hersenbloeding gehad. Zijn communicatievermogen is daardoor aangetast en hij is halfzijdig verlamd.

In een rapport van deskundigen van het Pieter Baan Centrum wordt geconcludeerd dat Van D. onvoldoende in staat is om een strafproces te kunnen volgen. Deze deskundigen zijn vorige week op een zitting in de rechtbank gehoord.

Verklaring oudste kinderen

In de zitting van donderdagochtend konden de oudste kinderen van Van D. voor het eerst hun stem laten horen. Lees het verloop van de zaak hieronder terug.

Nieuws

menu