Lees hier terug: Josef B. zegt in hongerstaking te gaan tot hij is overleden in vierde pro formazitting 'zaak Ruinerwold'

De rechtszaak tegen vader Gerrit Jan van D. begint donderdag in de rechtbank in Assen. Illustratie: DVHN Foto: Wilbert Bijzitter

In de rechtbank in Assen dient donderdag voor de vierde keer een pro-formazitting tegen Gerrit Jan van D. en Josef B. in de ‘zaak Ruinerwold’. B. is in de rechtszaal aanwezig. Hoofdverdachte Van D. is volgens zijn advocaat te zwak om naar de rechtbank te komen.

De twee mannen worden er onder meer van verdacht dat zij zes kinderen van Van D. (68) sinds 2009 tegen hun wil hebben vastgehouden in een boerderij in Ruinerwold. Ze zijn oktober vorig jaar opgepakt.

Van D. (68) heeft vier jaar geleden een hersenbloeding gehad. De man verloor daardoor zijn spraakvermogen, is halfzijdig verlamd en zit in een rolstoel. Hij is nog geen enkele keer verhoord door de politie. Volgens zijn advocaat Robert Snorn is Van D. niet in staat om in de rechtbank deel te nemen aan een strafproces.

De advocaat van Josef B., de huurder van de boerderij, gaat de rechtbank vragen om zijn client vrij te laten tot aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Het Openbaar Ministerie zal zich zeer waarschijnlijk tegen het verzoek van raadsman Yehudi Moszkowicz verzetten. Donderdag wordt meer bekend over de stand van het onderzoek. De zitting begint rond 14.30 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu