Dit is wat je kunt verwachten van de podcast over de dodenherdenking bij Kamp Westerbork op 4 mei

Het monument op Kamp Westerbork. Foto: Pixabay

Op het voormalig terrein van kamp Westerbork vindt dit jaar geen dodenherdenking plaats. Om de verhalen van kampoverlevenden en nabestaanden toch te kunnen delen heeft Herinneringscentrum kamp Westerbork een podcast gemaakt die op 4 mei te beluisteren is.

,,De podcast bevat onder andere verhalen, poëzie en muziek. We hopen hiermee veel mensen te bereiken en te raken,” zegt Gerdien Verschoor, directeur van het Herinneringscentrum. ,,We kennen een lange traditie van samenkomen en herdenken op de plek waar vroeger meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma verbleven en een verschrikkelijke dood tegemoet gingen. Het is erg verdrietig dat samen herdenken op het kampterrein dit jaar niet kan.”

Programma podcast

Fred Mouw overleefde als kind kamp Westerbork en zorgt voor de overdenking. Mevrouw Lies Caransa , ook kampoverlevende, verzorgt samen met haar zoon en kleinzoon de ‘drie generaties lezing’. Kinderdirecteur Sofie Schuring vertelt vanuit kinderperspectief waarom het zo belangrijk is om te blijven herdenken. Vienne Haagoort leest haar winnende gedicht voor.

De muzikale bijdrage is dit jaar van Elisabeth Oets , kleindochter van kampgevangene Philip Mechanicus.

De podcast wordt afgesloten met het Kaddisj en het luiden van de Westerborkklok. Daarna kan iedereen een eigen moment van twee minuten stilte nemen.

Hoe kan je de podcast beluisteren?

De podcast is op 4 mei te vinden op de volgende platforms: Spotify, Soundcloud, iTunes en Stitcher. Via verschillende social media kanalen van het Herinneringscentrum wordt naar deze platforms gelinkt zodat iedereen via een zelfgekozen platform kan luisteren. Daarnaast is de podcast te beluisteren via de site van het Herinneringscentrum .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu