Leeuwen Wildlands verslinden ontsnapte wallaby

Foto: Luciën Olinga

In Wildlands is donderdagochtend een wallaby uit zijn verblijf ontsnapt. Een bezoek aan de leeuwenberg moest hij met de dood bekopen.

Het is rond elf uur wanneer Luciën Ollinga samen met zijn vrouw en dochtertje van anderhalf bij het leeuwenverblijf staat. ,,Eén van de leeuwen was op een dier aan het knagen. Ik zag niet wat voor dier het was maar wel dat het nog helemaal in tact was, met haren en al.”

Waarschijnlijk een wild zwijn van de poelier, denkt de 37-jarige inwoner van Winsum dan nog. ,,Tot de leeuw ermee ging slepen. Toen zagen we ineens dat het om een kangoeroe ging.” Op het filmpje dat hij vervolgens maakt is te zien hoe de leeuw zijn verse prooi rustig in de zon oppeuzelt.

Van slag

De schrik zit er goed in bij het dierenpark, legt woordvoerder Hanneke Wijshake uit. ,,We zijn behoorlijk van slag en zoeken nu uit hoe het heeft kunnen gebeuren.” Om het verblijf van de wallaby’s staat geen hek, het is omringd door een muur van rotsen. Daar is het dier waarschijnlijk overheen gesprongen.

Al snel na de avontuurlijke ontsnapping melden bezoekers dat er een wallaby losloopt. Medewerkers krijgen het dier in het vizier en proberen het terug te lokken. ,,Hij was al op de terugweg”, vertelt Wijshake. De kleine kangoeroe is via een kinderspeelweide bij de brug op de leeuwenberg beland. ,,Toen heeft hij de verkeerde afslag genomen.” En zo werpt het buideldiertje zich letterlijk voor de leeuwen.

Prooi

Om de rust in de groep te bewaren worden de overige drie wallaby’s naar een binnenverblijf gebracht. De leeuwen blijven buiten. ,,Die hebben, zoals dat ook in het wild gaat, gewoon een prooi gevangen”, verklaart Wijshake. ,,Dat zorgt voor een bepaalde groepsdynamiek. Als we die gaan onderbreken dan hebben we ook onrust in de leeuwengroep en dat willen we niet.”

,,Die leeuw heeft vast de dag van zijn leven gehad”, lacht Ollinga. Hij heeft het dagje uit met zijn gezin gewoon afgemaakt. ,,Mijn dochtertje is nog te jong om te beseffen wat ze zag, ze riep zelfs nog ‘poes! poes!’ Dit is gewoon the circle of life.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Wildlands
menu