Lefier stopt met proefproject nul-op-de-meter in Nieuw-Buinen

Werkzaamheden voor Nul op de Meter in Nieuw-Buinen. Foto: Archief DvhN

Lefier stopt met proefproject nul-op-de-meter in Nieuw-Buinen. Dertig huurhuizen zijn in een moderne warme jas gestoken. En daar blijft het bij.

Het plan om nog eens 52 huurwoningen uit de jaren vijftig en zestig in het plan Nije Daip een tweede leven te geven, verdwijnt in de prullenbak.

Lefier heeft meerdere offertes bekeken, vertelt woordvoerder Lidia de Vin van de woningcorporatie. „Onze conclusie is dat investeren niet verantwoord is.” Lefier heeft de huurders ingelicht.

Wat gaat er dan wel met woningen gebeuren?

De 52 huizen worden gesloopt, zegt VVD-wethouder Nynke Houwing van Borger Odoorn. „Meestal wordt er dan op iets kleinere schaal teruggebouwd.”

Dat is voor Lefier te kort door de bocht. „We zijn aan de alternatieven nog aan het verkennen. Een definitief besluit is nog niet genomen”, zegt De Vin.

Primeur

Nieuw-Buinen beleefde in de zomer van 2015 de noordelijke primeur van het grote landelijke project Stroomversnelling. Dertig energieslurpende woningen werden voorzien van een warme jas, driedubbel glas, zonnepanelen op het dak en een nieuw (gasloos) verwarmingssysteem.

De huurders zouden er financieel niet op achteruit gaan. Het bedrag dat zij gewend waren maandelijks te betalen aan de energieleverancier moest voortaan worden overgemaakt naar Lefier. De woningcorporatie kon zo een spaarpot vullen voor de renovatie van de volgende trits huurwoningen.

Kinderziektes en technische gebreken

Voor de huurders zou de overlast kort maar krachtig zijn.

De praktijk pakte anders uit.

Kinderziektes en technische gebreken waren troef. Het regende klachten over een te hoge luchtvochtigheid en een niet naar behoren werkend verwarmingssysteem. Monteurs hadden het maanden na levering nog druk met reparaties en oplossen van storingen.

Nog steeds kampt een deel van de huurders met problemen. „Sommige bewoners halen nul op de meter maar anderen komen daar bij lange na niet aan toe”, zegt voorzitter Anne Kwant van huurdersvereniging ‘t Huurdertje. „Dat kan zijn omdat hun huis niet genoeg is afgedicht, maar ook omdat ze niet weten hoe ze moeten omgaan met het verwarmingssysteem. Achter de schermen zijn er nog steeds specialisten bezig om problemen op te lossen.”

Wrange vruchten?

Plukken de huurders van die dertig huurhuizen de wrange vruchten van het feit dat zij destijds de noordelijke primeur hadden?

Kwant: „Dat er kinderziektes zouden optreden, was ingecalculeerd. Maar dat het zo erg zou zijn niet. In Stadskanaal heeft Lefier hierna nog 203 woningen laten ombouwen tot nul-op-de-meter, volgens mij zijn de ervaringen daar over het algemeen goed.”

Al is de toekomst van 52 oude huizen in Nije Daip onzeker, dat weerhoudt de gemeente er niet van door te gaan met het aanleggen van de infrastructuur. Het 900 meter lange kanaal in de wijk is inmiddels uitgegraven en het werk van de stratenmakers is op een oor na gevild. Er moeten nog bruggetjes worden aangelegd en bomen geplant.

Nieuws

Meest gelezen

menu