Leger des Heils na grootschalige verbouwing terug in De Breehof in Nieuw-Amsterdam

Het Leger des Heils keert terug in het voormalige opvangcentrum De Breehof in Nieuw-Amsterdam. In het pand komen ruim dertig appartementen voor mensen die langdurig zorg en begeleiding nodig hebben. Hiervoor is een grootschalige verbouwing noodzakelijk. Kosten: ruim 3 miljoen euro.

Het eind jaren vijftig gebouwde pand De Breehof in Nieuw-Amterdam wordt voor zo'n drie miljoen euro bij de tijd gebracht.

Het eind jaren vijftig gebouwde pand De Breehof in Nieuw-Amterdam wordt voor zo'n drie miljoen euro bij de tijd gebracht. Foto: Archief DvhN, Wladimir van der Burgh

De Breehof is een voormalig bejaardenhuis aan de Zijtak, aan de rand van Nieuw-Amsterdam. Tientallen jaren bracht het Leger des Heils er dak- en thuislozen in onder.

Op 24 augustus dit jaar verhuisden het Leger des Heils en de daklozen naar een nieuw onderkomen in Emmen, een voormalig postsorteercentrum aan de Weerdingerstraat. Sindsdien wordt het zwaar verouderde pand in Nieuw-Amsterdam door meerdere mensen bewoond in het kader van anti-kraak.

Plaatselijk Belang: Dit hadden we wel verwacht

In Nieuw-Amsterdam ontstond onrust nadat het Leger des Heils vertrok. Plaatselijk Belang vreesde verpaupering van De Breehof en de omgeving daar omheen. Dinsdagochtend werd Plaatselijk Belang Nieuw-Amsterdam/Veenoord door het Leger des Heils op de hoogte gebracht van de nieuwe plannen met het eind jaren vijftig gebouwde pand.


Voorzitter Rikus Haasken viel niet van zijn stoel. ,,Ik had dit wel verwacht. Op het pand ligt de bestemming zorg en dat betekent dat er zonder langdurige procedures opnieuw mensen in ondergebracht kunnen worden die extra zorg of begeleiding nodig hebben.’’

Leger des Heils: In de Breehof geen mensen meer die net van de straat komen

Renate Harkema, regiomanager van het Leger des Heils, benadrukt dat in De Breehof nieuwe stijl louter mensen voor langere tijd ondergebracht worden. ,,Voor de duidelijkheid: dit zijn geen dak- en thuislozen die net van de straat komen en een plekje nodig hebben. Het gaat om mensen die al langer door ons worden begeleid, maar er niet of nog niet aan toe zijn om in een reguliere woning in een dorp of wijk te gaan wonen.’’

Net als voorheen zal in De Breehof 24 uur per dag begeleiding van het Leger des Heils aanwezig zijn. De ruim 3 miljoen euro kostende verbouwing gaat volgend jaar beginnen. ,,De appartementen worden groter en worden allemaal voorzien van eigen sanitair en een keukentje. Dat is nu nog niet het geval’’, zegt Harkema.

Appartementen op begane grond krijgen eigen voordeur

Het exterieur zal niet veel veranderen. Wel is het de bedoeling dat de appartementen op de begane grond een eigen voordeur krijgen. Nu moet iedereen nog door dezelfde entree. Om te kunnen verbouwen is een zogeheten omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Die staat hier open voor. Qua bestemmingsplan zijn er geen belemmeringen.

Het pand is eigendom van de gemeente en wordt door het Leger des Heils gepacht. Of dit zo blijft, is naar verluidt nog onderwerp van gesprek tussen de gemeente en het Leger des Heils. Plaatselijk Belang beschouwt het Leger des Heils als een professionele organisatie die ook eventuele klachten van omwonenden serieus neemt. Voorzitter Haasken: ,,Die ervaring hebben wij althans met het Leger des Heils. We gaan ervan uit dat daarin niets verandert.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu