Leo krijgt als eerste medewerker van Wilhemina Ziekenhuis Assen het coronavaccin: 'Ik zie het vaccin als de kroon op het werk in de strijd tegen het virus

Leo van Doorn - Foto: Eigen Foto

IC-verpleegkundige Leo van Doorn (59) krijgt woensdagmiddag als eerste medewerker van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) het coronavaccin.

„Ik had voor mezelf al besloten om het vaccin te nemen, zodra het beschikbaar was”, vertelt van Doorn. „Ik zie het vaccin als de kroon op het werk in de strijd tegen het coronavirus. Hopelijk is het daarmee ook het slotstuk.”

‘Raar om me niet als medewerker te laten vaccineren’

Op de vraag of hij niet sceptisch tegenover de vaccinatie staat, reageert hij nuchter. „Elk medicijn kan mogelijk wat bijwerkingen hebben, maar het alternatief - helemaal geen vaccin nemen - lijkt mij veel erger. Ik zou het ook heel raar vinden om me als medewerker niet te laten vaccineren. ”

Volgens Van Doorn is het een goede zaak dat zorgmedewerkers nu versneld worden gevaccineerd. „Het komt vaak voor dat collega’s maar milde klachten hebben. Ze moeten dan wel in quarantaine en dan mis je ze vele dagen, terwijl ze echt hard nodig zijn.”

Juist om die reden is ervoor gekozen medewerkers van de Intensive Care, de Spoedeisende hulp en Ambulancepersoneel als eerste te vaccineren. Deze groepen zijn geprioriteerd om de capaciteit binnen de acute zorg zo goed als mogelijk beschikbaar te houden.

Eerste golf

Van Doorn staat al maanden in de frontlinie van de coronacrisis. Tijdens de eerste coronagolf werkte hij ook op de intensive care van het WZA. „Ik herinner me die tijd als heel spannend en confronterend. Je zag heel veel mensen die verschrikkelijk ziek waren, waaronder mensen van mijn leeftijd. Dat blijft toch wel bij je. Tegelijkertijd blijft het wel ons werk en je weet dat daar pijn en verdriet bij hoort. We proberen

Andere ziekenhuizen

Naast het WZA worden ook zorgmedewerkers in het Medisch Centrum Leeuwarden en het UMCG gevaccineerd. De overige ziekenhuizen in Noord-Nederland zullen snel volgen met vaccineren, meldt het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN). De ziekenhuizen in Noord-Nederland krijgen ruim 3.400 vaccindoses. AZNN meldt dat deze evenredig en in goed overleg binnen de regio worden verdeeld.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu