Leven in een heel klein huisje, iets voor jou? Tiny houses in het Noorden

De tiny house-beweging krijgt definitief voet aan de grond in het Noorden. In de nieuwbouwwijk Lievingerveld, bij Beilen, wordt het concreet: volgend jaar staat er een woonwijkje van ongeveer tien van die kleine huizen.

Dat is te danken aan de 33-jarige Jenneke Smit uit Dwingeloo. Vastbesloten om haar droom te realiseren zette ze de afgelopen maanden alles in het werk om de huisjes naar Drenthe te halen. Het duurt nog een paar maanden voor ze in haar minihuisje woont, maar we nemen alvast een kijkje in Hurdegaryp. Daar staat sinds vorig jaar het eerste tiny house-buurtje van Nederland.

Het blauwe straatnaambordje verklapt het al. In de ‘Lytse Húskes Strjitte’ in het Friese dorp Hurdegaryp staan ze – de tiny houses – vijf op een rij. De huisjes ogen identiek en staan op strak afgepaste kavels. Ze zijn vorig jaar juni kant-en-klaar afgeleverd aan de trotse eigenaren, die om een huisje moesten loten. Zo ongeveer moet het er straks bij Beilen ook uitzien. De huisjes worden neergezet door het Brabantse bedrijf MillHome, dat ook de Friese huisjes maakte en afleverde.

‘Het gaat mij om de buitenruimte’

Smit loopt opgetogen rond. Ze ziet zichzelf al helemaal in zo’n huisje wonen. ,,Ik volg de tiny house-beweging al jaren, vooral online”, vertelt ze enthousiast. ,,Het is mij vooral om de buitenruimte te doen. Wonen komt voor mij op de tweede plek.” De woning die zij op het Lievingerveld wil bouwen is van het ‘single’-type, net als het Friese huisje waar we een kijkje nemen. Zo’n huis is precies 27 vierkante meter, exclusief de veranda.

Smit, die nu nog bij haar ouders woont, is al druk bezig met de voorbereiding van haar verhuizing. Daarbij is ‘ontspullen’ cruciaal. ,,Dat hoort er nou eenmaal bij. Ik vind het niet zo erg. Het is niet zo dat ik al een complete uitzet bij elkaar had gespaard. Vroeger maakte ik veel kunst. Dat kan niet mee, maar dat is dan maar zo. Ik ben al dingen aan het verkopen.” Ze kijkt nog eens om zich heen in het kleine huisje. ,,Nee, ik heb nooit twijfels gehad”, zegt ze zelfverzekerd. ,,Deze huisjes hebben een heel gezellige sfeer.”

Van alle gemakken voorzien

Het kleine huisje is ondanks het beperkte oppervlak inderdaad van alle gemakken voorzien. De compacte keuken heeft ingenieuze inbouwkasten voor alle spullen. Slapen kan boven, op de slaapvide. In de badkamer passen precies een douche en een wasbak/wc-combinatie. De veranda aan de voorkant maakt het huisje af. ,,De tiny houses zijn in aanschaf nog best duur. Maar het is een goed doordacht concept, met een goed ontwerp”, stelt ze.

Vooral na de koop levert de kleine woning plezier op. ,,De huisjes zijn helemaal energieneutraal.” Op de daken zitten zonnepanelen, het huis heeft een eigen stroomvoorziening, infraroodvloerverwarming en een warmteterugwininstallatie. ,,Inclusief hypotheek betaal je voor dit huis tussen de 300 en 400 euro per maand.”

Mateloos populair

Wonen, slapen, koken, douchen, eten. Je moet het maar zien zitten, op 27 vierkante meter. Toch is de tiny house-beweging mateloos populair. ,,Bij MillHome hebben we een lijst met vijfhonderd geïnteresseerden”, vertelt Vera van Tienen van het bedrijf. Wonen in een betaalbaar, zelfvoorzienend huis spreekt niet alleen hippe jongeren aan. Een diverse groep mensen voelt zich aangetrokken tot de ideologie achter een tiny house. Leefruimte inleveren, maar tijd en geld winnen, voor de dingen die er écht toe doen.

Naast de single-variant zijn er ook huisjes voor stellen

Aan de eetkamertafel in het ienieminiehuisje in Hurdegaryp laat Smit de plannen zien voor het Lievingerveld. De tiny house-liefhebbers hebben een optie op een kavel van 5000 vierkante meter. Bij voldoende interesse koopt ontwikkelaar MillHome die grond in één keer. De bewoners verdelen vervolgens de beschikbare kavels en kopen hun eigen grond en het huis van de ontwikkelaar.

Verschillen

Het grote verschil tussen Hurdegaryp en Beilen: in de nieuw aan te leggen woonwijk staan straks verschillende soorten tiny houses. Naast de single-variant zijn er ook huisjes voor stellen. Daarbij hoort geen veranda, wel een aparte slaapkamer. Het levert drie meter extra oppervlak op. Ook is er een familievariant, met een volwaardige tweede verdieping van 48 vierkante meter.

Eén van de weinige bouwregels op het Lievingerveld is dat de bouwwerken maar 25 procent van het kaveloppervlak mogen beslaan. ,,De kleinste kavel bij ons heeft al het dubbele grondoppervlak van de kavels hier”, vertelt Smit. De toekomstige eigenaren bepalen zelf hoeveel ruimte ze rondom hun tiny house willen hebben. De grote, gezamenlijke moestuin is de kers op de taart. ,,We willen toch een soort kleine gemeenschap opbouwen. Om die reden houden we het klein”, vertelt Smit.

Lastige weg

Een jaar geleden had Smit niet durven dromen dat haar tiny house in Drenthe er daadwerkelijk zou komen. Permanent wonen in een minihuisje is in ons land namelijk niet eenvoudig (zie kader). Smit ziet direct kansen in het project Lievingerveld. De gemeente Midden-Drenthe legt huizenbouwers daar zo weinig mogelijk regels op. Enthousiast klopt ze bij de gemeente aan, maar de reactie is lauw.

Als ze hoort over de huisjes in Hurdegaryp probeert ze het opnieuw. Ze meldt zich bij MillHome. Dan gaat het ineens een stuk gemakkelijker. ,,Achteraf begrijp ik wel dat de gemeente me niet serieus neemt. Eén meisje, met wat plannen. Bij het bedrijf snappen ze precies hoe alles werkt, ook politiek. Toen ging het een stuk sneller.” Er komt een informatiebijeenkomst, die tientallen geïnteresseerden trekt. Met een stel dertigers en een dame van eind veertig vormt Smit sindsdien de kerngroep.

Genoeg gegadigden

De komende weken voert de kerngroep gesprekken met de dertien geïnteresseerden die nu officieel in de race zijn voor een kleine woning in Beilen. ,,Ze komen vooral uit het Noorden en het zijn mensen van alle leeftijden. Alleen gezinnen zijn wat ondervertegenwoordigd. Daarvan zijn er één of twee.” Onderling verdelen ze de kavels. ,,Dan hopen we in november, december de offertes op te kunnen vragen.” Mensen die zich nu nog melden komen op een reservelijst. ,,Mochten mensen afvallen, dan zijn zij aan de beurt. Ook kunnen ze ervoor kiezen zelf een tiny house-buurt te beginnen. Op Lievingerveld is nog ruimte.”

Smit kan niet wachten tot ze zelf in zo’n huis woont. Met de Vereniging van Eigenaren Lievingerveld wordt nu hard nagedacht over de aanleg van bijvoorbeeld gezamenlijke infrastructuur. De hoop is dat de vergunningaanvraag zo snel mogelijk de deur uit kan. ,,Als het meezit woon ik er komend voorjaar. Ik twijfel niet dat de huisjes er komen. Maar wanneer precies, dat is nog even spannend.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu