Libiër vrijgesproken van oproepen geweld tegen christenen in azc Assen, wel cel voor bedreiging

Het nieuwe azc van Assen in het oude NAM gebouw Foto: Jaspar Moulijn

De rechter heeft een 33-jarige man uit Libië vrijgesproken van het aanzetten tot geweld tegen en discrimeneren van christenen in het asielzoekerscentrum (azc) in Assen. Wel heeft de man dreigementen uitgesproken en moet hij hiervoor twee weken de gevangenis in.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden voor aanzetten van geweld en discriminatie een celstraf van dertig dagen tegen de Libiër. De man verkondigde in november 2019 in het azc dat de Islam het enige geloof is dat telt. Christenen zijn afvalligen en daartegen moet met zwaard worden gevochten, riep de man destijds. Hij maakte daarbij een snijdende beweging langs zijn hals.

De rechter vond dat deze uitlatingen zijn gedaan in het bijzijn van enkele personen met een islamitische achtergrond. Dan spreek je nog niet direct van een opruiend karakter, oordeelde de rechter. De man riep de woorden bij de receptie van het centrum. Gezien de wijze waarop en het korte tijdbestek waarin dit gebeurde ziet de rechter dit niet als het aanzetten tot geweld en discriminatie. 

De rechter vond de woorden en de wijze waarop die zijn geuit wel bedreigend. De Libier is inmiddels spoorloos. Hij werd na het incident overgeplaatst naar de Handhaving en Toezicht Locatie (HTL) in Hoogeveen. Daar nam hij de benen.  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu