Lichamelijk zwaar letsel, gescheurde kleren en schade aan woningen. Wat is er loos in zorginstelling De Trans in Emmen, Nooitgedacht en Hoogeveen? 'Er heerst een gevoel van onveiligheid'

De bedrijfsvoering, de kwaliteit van zorg en de veiligheid van werknemers en cliënten van gehandicaptenzorginstelling De Trans in Emmen, Nooitgedacht en Hoogeveen laat flink te wensen over. Zorgvakbonden FNV en CNV uiten hun zorgen en hebben een brief gestuurd over het ‘mismanagement dat wordt gevoerd’.

Mantelzorg.

Mantelzorg. Foto: ANP

Er wordt volgens de vakbonden steeds vaker bezuinigd op de bezetting op groepen en woningen. Er is veel ziekteverzuim en veel medewerkers vertrekken. ‘Door de wisselende gezichten, vooral uitzendkrachten, die hierdoor op de groepen ontstaan loopt de spanning op bij cliënten en vinden er meer escalaties plaats. Dat heeft als gevolg zwaar lichamelijk letsel, gescheurde kleren en schade aan de woningen. Ook de andere cliënten lijden zwaar onder de escalaties. Er heerst veel angst en gevoel van onveiligheid’, vertelt Camara van der Spoel, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Onverantwoord