Licht aan de horizon voor Scala in Hoogeveen: meerdere fracties willen kunstencentrum in de benen houden

De Hoogeveense gemeenteraad werkt aan voorstellen om onder meer kunstencentrum Scala in de benen te kunnen houden.

Meerdere raadsfracties in Hoogeveen willen Scala in de benen houden

Meerdere raadsfracties in Hoogeveen willen Scala in de benen houden Foto: Archief DvhN

De fracties besluiten pas in de raadsvergadering van 3 december over de nieuwe gemeentebegroting. Dan komen formeel ook de aangekondigde moties en amendementen aan de orde.

Maar over een aantal voorstellen werd donderdagavond al gedebatteerd. Neem de voorgenomen bezuiniging op Scala.

‘Geen wettelijke taak’

De gemeente heeft aangekondigd om per 1 januari 2022 de volledige subsidie voor het kunstencentrum stop te zetten. Dat is iets ruim 450.000 euro per jaar. Het college vindt dat de bekostiging van Scala niet haar wettelijke taak is.

Scala vreest voor een faillissement, maar mag toch hoop houden op behoud van het kunstencentrum. Diverse partijen zoeken naar mogelijkheden om minder diep te snijden en het op een andere manier te bekostigen.

D66, Gemeentebelangen, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en de VVD hechtten in hun beschouwing op de nieuwe gemeentebegroting belang aan het voortbestaan van Scala.

Volgens wethouder Janita Tabak heeft Scala zelf aangegeven een bezuiniging van 20 procent op de jaarsubsidie nog te kunnen dragen. Bij hogere kortingen wordt het voortbestaan bedreigd, zo heeft Scala de wethouder te kennen gegeven.

Bewaakte fietsenstalling

Steun was er ook voor het overeind houden van de bewaakte fietsenstalling in het centrum. Die dreigt te verdwijnen, maar 800 ingezamelde handtekeningen geven aan dat de gratis voorziening gewaardeerd wordt. Gemeentebelangen, ChristenUnie en GroenLinks willen de bewaakte stalling graag in de benen houden.

De bezuinigingen op de informele zorg, waaronder het Toon Hermans Huis, lijken ook van tafel. Die vrijwilligersorganisaties kunnen toch geld krijgen, maar dan uit een ander potje.

Uitvoerbaarheid

Het (zaken)college keek vooral naar de uitvoerbaarheid en financiële onderbouwing van aangekondigde moties en amendementen. Ook werd aangegeven of de voorstellen verstandig zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu