Licht op groen voor camping Midlaren

Natuurcamping Buiten Midlaren kan verder met uitbreiding en modernisering.

Camping en Recreatieterrein Buiten Midlaren kan verder met de uitbreiding en modernisering. Burgemeester en wethouders willen er aan meewerken.

De kleinschalige en hoogwaardige natuurcamping die de initiatiefnemers voor ogen hebben, vormt een welkome aanvulling op het bestaande recreatieaanbod in de gemeente Tynaarlo, redeneert het college. Dit aanbod bestaat vooral uit terreinen met huisjes en stacaravans. Daarom stelt het college de raad voor het bestemmingsplan te wijzigen.

Recreatiehuisjes

Die wijziging is vooral nodig om het kampeerterrein uit te breiden met recreatiehuisjes. Dit heeft wel wat voeten in de aarde gehad. De initiatiefnemers, Maya Hoogerheide en haar man, wilden aanvankelijk het hele jaar door recreatie in de huisjes mogelijk maken. Dit zou volgens de gemeente de recreatiedruk op de natuur te groot maken. Na enige onderhandelingen is nu besloten ook in de huisjes alleen recreatie in het kampeerseizoen – van medio maart tot eind oktober – toe te staan.

Als de plannen doorgaan, omvat Buiten Midlaren straks zeven recreatiehuisjes en vijftien kampeerplaatsen. De nieuwe eigenaren hebben de camping al een jaar of drie geleden overgenomen en het heeft dus even geduurd voordat er overeenstemming was met de gemeente over de renovatie. De camping maakte een wat gedateerde indruk. Met het opruimen van de vele en rommelige bestaande gebouwen is al begonnen, constateren B en W tevreden.

,,De recreatiehuisjes komen in plaats van stacaravans’’, legt Hoogerheide uit. ,,Die huisjes kunnen we beter inpassen in het landschap, de stacaravans pasten daar minder goed in.’’

Natuurcamping

Toch waren er zorgen of de vernieuwde camping de kwetsbare natuur bij Midlaren niet te veel zou verstoren. De nieuwe eigenaren hebben hun plannen nu beter uitgewerkt en wat aangepast, waardoor de bedenkingen op het gemeentehuis zijn verdwenen. Onlangs heeft Buiten Midlaren een landelijke erkenning gekregen als natuurcamping. Daarin ziet Hoogerheide het bewijs dat de plannen helemaal passen in het natuurgebied.

,,Een deel van de camping is ingeruimd voor ‘glamping’ ''

Een natuurcamping trekt doorgaans traditionele kampeerders, die komen voor natuur, rust en ruimte. Hoogerheide speelt echter ook in op de toenemende vraag naar wat meer luxe. ,,Een deel van de camping is ingeruimd voor ‘glamping’, glamorous camping. Hier staan compleet ingerichte tenten, met houtkachel en al. Mensen hoeven alleen hun kleren mee te nemen. Maar ook hier houden we de natuurbeleving zo veel mogelijk in stand.’’

Voor de renovatie van de camping daadwerkelijk zijn beslag kan krijgen, moet de gemeenteraad er nog zijn oordeel over vellen. Belanghebbenden kunnen daarbij opnieuw hun zegje doen over de plannen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu