Liefhebbers van de nacht kunnen de duisternis ervaren tijdens een avondwandeling door het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Foto: Shutterstock

Je kunt het in Nederland amper nog ervaren, want zo’n beetje op iedere plek wonen wel mensen, staat een lantaarnpaal of is het licht van een bedrijventerrein tot in de wijde omtrek te zien. De duisternis van de nacht vinden, is dan ook een grote opgave. Maar tijdens de Nacht van de Nacht op 30 oktober kunnen mensen het donker ervaren in Nationaal Park Drents-Friese Wold.

In heel Nederland vinden tijdens de Nacht van de Nacht activiteiten plaats om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Ook bij Buitencentrum Drents-Friese Wold wordt een ‘nachtelijke activiteit’ georganiseerd door Staatsbosbeheer: een wandeltocht door het natuurgebied geschikt voor jong en oud. Deelnemers lopen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer door het Aekingerzand.

Duisternis en stilte zijn kenmerkend voor dit uitgestrekte gebied op de grens tussen Friesland en Drenthe. Volgens Staatsbosbeheer krijgen deelnemers van de tocht uitleg over de sterrenhemel en zullen ze ervaren hoe anders hun zintuigen werken in de duisternis. Na afloop van de wandeling staat er warme chocolademelk klaar bij camping Wilhelminahoeve. Aanmelden is verplicht.

Bedreiging

De Nacht van de Nacht is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Het evenement is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid van de duisternis en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland. In heel Nederland zijn er diverse activiteiten.

Nieuws

Meest gelezen

menu