Liggen resten van prehistorische boerderijen onder de grond in Borger? Archeologen doen bodemonderzoek op de plek waar volgend jaar het Esdal College verrijst

Beeld van vorig jaar. Ook toen werd in de wijk Daalkampen archeologisch onderzoek gedaan. Foto: gemeente Borger-Odoorn

Volgend jaar verrijst aan de Daalkampen in Borger het nieuwe gebouw van het Esdal College. Voordat het terrein bouwrijp wordt gemaakt gaan archeologen het gebied uitkammen. Het bodemonderzoek start komende maandag en neemt zo’n drie weken in beslag.

Op de plek van het nieuwe schoolgebouw aan de Daalkampen - waar eerder de brandweerkazerne was gevestigd - zijn ongeveer dertig jaar geleden al opgravingen gedaan. Hierbij zijn enkele plattegronden van boerderijen uit de Bronstijd (1200-800 voor Chr.) blootgelegd. De gemeente verwacht dat er meer in de grond zit en daarom gaan archeologen van bureau RAAP het gebied verder opgraven.

‘We hopen op de hoofdprijs’

Tuurlijk, die opgravingen zijn altijd weer interessant én spannend, weet ook wethouder Albert Trip. ,,Af en toe vinden we iets dat het beeld van onze verre voorouders scherper maakt. En net als in een loterij hopen we natuurlijk op de hoofdprijs, iets spectaculairs.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu