Lijsttrekkersdebat was in strijd geweest met Mediawet

De Mediawet heeft de ruziënde regionale omroepen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland weer bij elkaar gebracht voor het lijsttrekkersdebat.

De Mediawet staat regionale omroepen namelijk niet toe om een lijsttrekkersdebat uit te zenden waar ze inhoudelijk geen verantwoordelijkheid voor dragen. Dat meldt het Commissariaat voor de media naar aanleiding van het rumoer rond het debat met kopstukken uit de landelijke politiek dat gepland staat voor 8 februari in Groningen.

Hoofdredacteur van RTV Noord Mischa van den Berg zei eerder deze week dat zijn omroep, RTV Drenthe en Omroep Friesland niet meer verantwoordelijk zijn voor het debat, georganiseerd en betaald door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), maar dat ze het wel uitzenden. Maar dat kan dus niet, blijkt uit navraag bij het Commissariaat.

Vrijdagmiddag meldden SNN en de omroepen dat de drie regionale zenders toch inhoudelijk verantwoordelijk zijn voor het debat.

‘Wie betaalt, bepaalt’

Reden voor de (tijdelijke) breuk met SNN was dat eindredacteuren werden beperkt in hun journalistieke vrijheid door de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (initiatiefnemer), die opereerde namens het SNN. Volgens bronnen bij de omroepen veegden Tichelaar en het SNN een aantal onderwerpen van tafel en wilden ze 50PLUS niet uitnodigen. ‘Wie betaalt, bepaalt’, is het standpunt van SNN. Tichelaar zei eerder deze week dat hij alleen op de hoogte is gebracht van het ‘breekpunt 50PLUS’, andere inhoudelijke problemen zouden bij hem niet zijn aangekaart. Dat 50PLUS niet mocht aanschuiven was omdat de partij niet tot de acht grootste in de Tweede Kamer behoort.

De hoofdredacties van de omroepen besloten dat ze het debat nog wel zouden uitzenden, maar hun handen zouden aftrekken van de inhoud.

,,Alle publieke omroepen, ook de regionale, zijn redactioneel verantwoordelijk voor de inhoud en de vorm van de programma’s die zij uitzenden’’, zegt woordvoerder van het Commissariaat voor de media Marlies Kolthof. ,,Voor programma’s waarvan de vorm en inhoud door anderen is bepaald en waar de omroep niet achter kan staan, kunnen omroepen dus geen verantwoordelijkheid dragen; uitzending van zo’n programma zou in strijd zijn met de Mediawet. De keuze om een programma uit te zenden kan alleen worden gemaakt als de redactie in vrijheid de vorm en inhoud heeft kunnen bepalen. Uit de Mediawet volgt dat programma’s vrij moeten zijn van politieke en commerciële beïnvloeding.’’

Kou uit de lucht

Vrijdagmiddag bleek de kou uit de lucht. ‘In goed overleg is geconcludeerd dat de omroepen de inhoud en samenstelling van het debat bepalen’, zeggen SNN en de drie omroepen in een verklaring. ‘Op deze manier lopen overheden en omroepen geen risico dat het debat zich niet met de mediawetgeving zou verdragen.’

Hoofdredacteur Mischa van de Berg van RTV Noord is blij dat de vrede getekend is. ,,Wel uitzenden en niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud was tricky. Over de betekenis van de wet kun je twisten, maar ongemakkelijk voelde het wel. Of we 50 Plus gaan uitnodigen voor het lijsttrekkersdebat? De redactie komt dinsdag bij elkaar om het daarover te hebben. Ik neem aan van wel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu