Lintje voor moeder van Scheepstra Kabinet

Alie Folkerts-Kalsbeek uit Nietap is vrijdagmiddag koninklijk onderscheiden. In haar domein, het Scheepstra Kabinet in Roden.

Onderwijzeres, jarenlang actief in Roden en Nietap, maar bovenal de moeder van het Scheepstra Kabinet. Alie Folkerts (71) is medeoprichter en voorzitter van de stichting Oude Scheepstraschool, die een klaslokaal uit de tijd van Ot en Sien heeft ingericht.

De twee buurkinderen bedacht door Hindericus Scheepstra, onderwijzer uit Roden, pedagoog. Ot en Sien staan in de oude kinderboeken van Scheepstra en zijn bekend van de schoolplaten.

Jarenlang stond Alie Folkerts voor de klas en ze werd gegrepen door de lesboekjes van de schrijver uit haar dorp. Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld opende vrijdagmiddag het nieuwe seizoen van het Scheepstrakabinet en greep die gelegenheid aan om haar te verrassen. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Folkerts is niet alleen bestuurder, ze steekt ook flink de handen uit de mouwen. Ze doet rondleidingen, werft en begeleidt vrijwilligers en geeft lezingen.

Maar ook op andere gebieden was ze actief. Ze was vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Noordenveld en secretaris van de Vereniging tot behoud van natuurschoon Nietap/Leek. Die groeide van zeven maar tweehonderd leden. Verder was ze voorzitter van de bibliotheek Roden en de volleybalclub ROVOC.

Nieuws

Meest gelezen

menu