Liters muurverf smeren tijdens NLdoet

Bewoners van Visio De Brink boren gaatjes voor de paddenstoelenkweekplek vorig jaar tijdens NL Doet. FOTO HILBRAND DIJKHUIZEN

Clubhuizen opknappen, tuinieren of een grote schoonmaak houden. Vrijdag en zaterdag steekt een recordaantal van 350 duizend vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens NLdoet.

In Drenthe zijn er 481 klussen te klaren en in Groningen zijn dat er 572. Vrijdag kan het Industrieel Smalspoor Museum in Erica bijvoorbeeld nog drie vrijwilligers gebruiken die oude locomotieven oppoetsen. En bij Plaats de Wereld in Vries helpen bewoners van Visio de Brink met het aanleggen van een paddenstoelenkweekplek. ,,Erg bijzonder, want ze hebben een visuele en verstandelijke beperking. Geweldig dat zij helpen. De één boort gaatjes in de boomstammen en de andere slaat er een houten pin in met daarop het kweek”, vertelt Johan Westerhof.

Achterstallig onderhoud

Plaats de Wereld is een dorpstuin en werkt al veel met vrijwilligers. Maar NLdoet is een goede gelegenheid om klusjes aan te pakken, waar ze anders niet aan toekomen. ,,En binnenkort hebben wij lekkere paddenstoelen’’, vertelt Westerhof enthousiast.

Door NLdoet krijgt vrijwilligerswerk veel aandacht. En in een tijd dat de overheid zich steeds meer terugtrekt is dat niet onbelangrijk. Veel verenigingen worden bijvoorbeeld al gedragen door vrijwilligers, maar ook scholen kunnen een extra paar handen vaak goed gebruiken. ,,Voorheen was de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud aan de schoolgebouwen, maar sinds januari moeten wij dat zelf doen’’, vertelt Klaas Schaak, schoolleider van het Jadecollege.

De school geeft les aan veertig minderjarige vluchtelingen die alleen naar Nederland zijn gekomen. Schaak heeft al een stuk of acht vrijwilligers rondlopen, maar die houden zich voornamelijk bezig met lesgeven. NLdoet is daarom een uitstekende gelegenheid om de gang te verven. Schaak: ,,Een behoorlijke klus. We moeten 270 vierkante meter dekken. Met een stuk of dertig vrijwilligers gaan we vijftig liter muurverf weg smeren.”

Onder de vrijwilligers zijn leerlingen, docenten en mensen uit de buurt. Schildersbedrijf Klok uit Assen stelt alle materialen beschikbaar en heeft een plan gemaakt voor de klus.

Maatschappelijke functie

Volgens Schaak is NLdoet niet alleen handig om arbeid te verrichten, maar heeft het ook een belangrijke maatschappelijke functie. Schaak: ,,Op deze manier willen we in contact komen met onze omgeving en daarnaast is het goed dat mensen in Nederland elkaar helpen. Dat gebeurt in mijn ogen te weinig. We leven veel te veel langs elkaar heen.’’

NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds, waarvan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima het beschermpaar van zijn. Zij helpen regelmatig mee tijdens NLdoet. Op dit moment is het koninklijk paar op staatsbezoek in Frankrijk. Of ze morgen ergens gaan klussen, is nog niet bekend.

Mensen die nog een klus zoeken, kunnen terecht op de website van NLdoet . ,,Of ze mogen morgen gewoon bij ons langskomen’’, vertelt Schaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu