Locoburgemeester Emmen ondergedoken na doodsbedreiging

Op dringend advies van het Openbaar Ministerie is de Emmer locoburgemeester Bouke Arends in maart drie weken lang ondergedoken in Groot-Brittannië. Volgens justitie bleek uit een lopend onderzoek dat zijn leven in gevaar was.

Arends sloot clubhuis No Surrender

De doodsbedreiging had volgens het Openbaar Ministerie (OM) te maken met de sluiting van het Emmer clubhuis van motorclub No Surrender, begin dit jaar. Arends nam als locoburgemeester het besluit het clubhuis te sluiten.

Dat deed hij nadat de politie hem een bestuurlijke rapportage overhandigde over verdenkingen van omvangrijk drugsgebruik en drugshandel in en vanuit het onderkomen.

'Zijn we in Zuid-Italiaanse toestanden beland?'

In een gesprek met deze krant en NRC noemt Arends de periode ‘bizar’. ,,Het kán niet zo zijn dat bestuurders voor hun leven moeten vrezen als ze een besluit nemen om de rechtstaat te handhaven.

,,Zijn we nu in Nederland of zijn we in Zuid-Italiaanse toestanden beland? Het grijpt diep in op je persoonlijke leven en op je persoon als bestuurder.’’ 

Arends hoorde vrijdag 10 maart van de politie dat er een ernstige bedreiging tegen hem was ontdekt. Dezelfde avond werd hij met zijn vrouw ondergebracht in een hotel ergens in Nederland.

Morrend akkoord

Daar kreeg hij op zondag bezoek van hoofdofficier van justitie Jan Eland, die hem adviseerde tijdelijk naar het buitenland uit te wijken. Arends ging morrend akkoord, maar niet nadat hij nog een bijdrage had geleverd aan de installatie van Eric van Oosterhout, de nieuwe burgemeester van Emmen.

Direct na die extra beveiligde ceremonie werden Arends en zijn vrouw door de politie richting Groot-Brittannië gebracht.

'Zelfs mijn moeder wist niet waar ik was'

Daar volgde volgens hem een frustrerende periode van afzondering, waarin hij alleen contact had met Van Oosterhout en met zijn kinderen. Omdat de bedreiging specifiek op Arends was gericht, bleven zij op andere adressen in Nederland. Zij wisten niet waar hun ouders zich bevonden. ,,Zelfs mijn moeder wist niet waar ik zat’’, vertelt Arends.

Na drie weken kreeg hij van het OM de mededeling dat de dreiging voorbij was en kon hij terugkeren. Over de aard van de bedreiging en de reden waarom er geen gevaar meer was, willen zowel hij als het OM niet in detail treden. Het OM laat weten dat het onderzoek naar de bedreiging is afgerond zonder dat er aanhoudingen zijn verricht.

Strijdbaar

Hoewel de affaire veel indruk op hem maakte, is Arends er strijdbaar uit gekomen. ,,Het heeft me ontzettend gemotiveerd actief te blijven in het openbaar bestuur. Maar als dit nog eens gebeurt, dan ga ik niet meer weg.

,,Dan blijf ik, gebeure wat gebeurt. Als een bestuurder zou worden vermoord en de samenleving zou vervolgens niet massaal in opstand komen, dan is de samenleving moreel failliet.’’

Reactie No Surrender

No Surrender-voorman Henk Kuipers stelt dat zijn club niets te maken heeft met de dreiging. ,,Ik heb Bouke Arends nog gesproken na de sluiting van ons clubhuis. In dat gesprek is geen bedreiging gevallen. Dit verhaal is klinkklare onzin. Als hij écht bedreigd zou zijn, zou de politie dan niet direct iemand hebben opgepakt?”

Nieuws

Meest gelezen

menu