Lokale lasten omhoog in Emmen en omlaag in Assen (dankzij afvalscheiding)

Foto: Shutterstock

Assen verlaagt de woonlasten voor huurders en kopers dit jaar, maar in Emmen wordt wonen juist duurder.

Dat blijkt uit onderzoek naar de lokale lasten voor meerpersoonshuishoudens in 37 grote gemeenten, uitgevoerd door het Groningse instituut Coelo.

De onderzoekers brachten de lokale lasten in kaart voor een meerpersoonshuishouden in een huurwoning en een koopwoning. Huurders betalen afvalstoffenheffing en rioolheffing, voor woningbezitters komt daar de ozb nog bij (berekend over de gemiddelde woz-waarde per gemeente).

Assen

In Assen betalen huurders dit jaar 374 euro. Dat is 17 euro minder dan vorig jaar. Kopers zijn 681 euro kwijt. Dat is 9 euro minder dan vorig jaar.

Zowel kopers als huurders in de Drentse hoofdstad profiteren volgens wethouder Roald Leemrijse van het feit dat Assen vorig jaar geld heeft overgehouden op de afvalverwerking en de rioolkosten. ,,We willen kostendekkend werken, dus als er geld overblijft geven we dat terug aan de burgers.’’

Vooral de kosten van afvalverwerking vielen mee. Dat komt doordat Assen het afval sinds twee jaar gescheiden inzamelt in vier verschillende afvalstromen, zegt Leemrijse. ,,We voeren steeds meer afval af dat geschikt is voor hergebruik. We laten steeds minder verbranden. Dat scheelt veel geld. Afval scheiden loont. Het is goed voor het milieu én de portemonnee.’’

De ozb voor bezitters van een eigen woning in Assen gaat 2,3 % omhoog. Dat is gelijk aan de inflatiecorrectie.

Emmen

De gemeente Emmen volgt globaal de landelijke trend en verhoogt de lokale lasten. Huurders betalen dit jaar 331 euro. Dat is 14 euro meer dan vorig jaar. Kopers zijn 767 euro kwijt. Dat is 17 euro meer dan vorig jaar.

Groningen

De gemeente Groningen ontbreekt in het overzicht van grote gemeenten. Dat komt door de gemeentelijke herindeling. De nieuwe fusiegemeente hanteert voorlopig nog verschillende tarieven voor de drie voormalige gemeenten Groningen, Ten Boer en Haren.

Landelijk beeld

Gemiddeld stijgen de lokale lasten in de 37 grote gemeenten 18 euro voor huurders en 29 euro voor mensen met een eigen woning. Dat komt vooral doordat het Rijk de afvalstoffenbelasting fors verhoogt. Gemeenten berekenen die kostenstijging door aan hun inwoners. Huurders betalen dit jaar gemiddeld 351 euro en kopers 702 euro, maar de tarieven variëren zeer sterk per gemeente.

Voor kopers variëren de lokale lasten van 854 euro in Enschede tot 563 euro in Den Haag. Voor huurders variëren de lasten van 571 euro in Zaanstad tot 40 euro in Nijmegen.

Nieuws

menu