Drenthe volgt niet iedere landelijke trend: lokalen verzilveren winst, CDA beperkt schade en wel heel weinig vrouwen aan het roer

Politici in Drenthe kwamen gemiddeld een stuk sneller tot zaken dan collega’s elders. 80 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen zijn in 10 van de 12 gemeenten de onderhandelingen al klaar. De belangrijkste Drentse trends op een rij.

Wakker Emmen won de verkiezingen en de onderhandelingen. In het midden juichende wethouders Van der Weide en Otter en rechts in het roze Dewy Leal.

Wakker Emmen won de verkiezingen en de onderhandelingen. In het midden juichende wethouders Van der Weide en Otter en rechts in het roze Dewy Leal. Foto: Boudewijn Benting

Terwijl door het hele land politici nog zitten te zweten aan onderhandelingstafels zijn in de meeste Drentse gemeenten de nieuwe wethouders al bekend. In Noordenveld en Emmen waren ze het snelst. Binnen 55 dagen stond daar een nieuwe wethoudersploeg ‘op het bordes’. Daarmee was Emmen een van de weinige gemeenten in het land met meer dan 100.000 inwoners waar zo snel witte rook kwam.

Nieuws

Meest gelezen

menu